Rant že pred začetkom razprave ni mogel računati na zadostno podporo parlamentarnih strank. Foto: RTV SLO
Rant že pred začetkom razprave ni mogel računati na zadostno podporo parlamentarnih strank. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Premier upa, da se bo predsednik države glede tretjega predloga za guvernerja Banke Slovenije predhodno posvetoval z DZ-jem. Foto: EPA
Državni zbor
Po drugi zavrnitvi kandidata za guvernerja Banke Slovenije so si poslanci enotni, da bi se moral predsednik države v prihodnje glede predlogov posvetovati s poslanskimi skupinami. Foto: RTV SLO
Poslanci so sklenili, da Rant naslednjih šest let ne bo na položaju guvernerja Banke Slovenije. Foto: RTV SLO

Na tajnem glasovanju ga je podprlo 34 poslancev, proti pa je glasovalo 38 poslancev. Za izvolitev bi potreboval večino vseh glasov, torej 46. Kot je znano, je DZ prejšnji mesec zavrnil prvi predlog predsednika republike Janeza Drnovška, ki je na to mesto predlagal zdajšnjega guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija. Temu bo mandat potekel 31. 3.

Rant: Pravica, a tudi odgovornost poslancev
Podporo Rantu so v razpravi izrekali v poslanskih skupinah LDS-a, DeSUS-a, SD-ja in v nepovezani skupini poslancev. Da bodo glasovali proti, pa so pred glasovanjem napovedovali v poslanskih skupinah SDS-a, NSi-ja in SNS-a. V poslanski skupini SLS-a svojega stališča niso javno predstavili.

Nasprotniki Rantovemu imenovanju so v razpravi Drnovšku očitali, da se pred predlaganjem kandidata ni posvetoval s poslanskimi skupinami. V tem smislu so izražali pričakovanje, da se bo predsednik pri izbiri tretjega kandidata z njimi predhodno posvetoval.

Rant opozarja na odgovornost DZ-ja
Viceguverner Banke Slovenije Andrej Rant je v izjavi za javnost zapisal, da končna odločitev, pri kateri imajo odločilno težo glasovi koalicije, pomeni poglabljanje negotovosti v okolju delovanja Banke Slovenije. "Sprejeta odločitev je suverena pravica poslancev. Z roko v roki z njo hodi tudi odgovornost," je poudaril Rant in se za podporo zahvalil tistim poslancem, ki so ga podprli. Ob tem je opomnil, da je nenavadno, da se je razprava v DZ-ju bolj vrtela okrog institucije kot kandidata.

Na potezi je zdaj spet predsednik Janez Drnovšek, ki bo moral predlagati že tretjega kandidata. Kdo bo to, še ni znano.

Janša: Pravila bi bilo nekorektno spreminjati
Premier Janez Janša je ob robu zasedanja vrha EU-ja v Bruslju dejal, da bi bilo - kljub že drugemu neuspešnemu glasovanju za novega guvernerja - nekorektno spreminjati pravila igre, "ne glede na to, ali so nam všeč ali ne". Hkrati je povedal, da pričakuje, da bodo "tisti, ki so za to pristojni", zdaj naredili vse, da bo Banka Slovenije čim prej dobila novega guvernerja.

Stranke pričakovale neizvolitev
Skoraj vse poslanske skupine so neizvolitev Andreja Ranta na mesto guvernerja Banke Slovenije označile za pričakovano. Poslancem se sicer ne zdi problematično, če novi guverner ne bi bil potrjen do 31. marca, ko se bo iztekel mandat dozdajšnjemu guvernerju Mitji Gaspariju. Predsednik DZ-ja France Cukjati upa, da bo predsednik Janez Drnovšek čim prej predlagal novega kandidata, ki bi ga lahko poslanci potrdili že na marčni seji.

V SDS-u, NSi-ju in SNS-u si želijo, da bi bil nov predlog predsednika usklajen in da bi imel že pred glasovanjem načelno podporo DZ-ja. "Konkretnejšim razgovorom" v prihodnje so sicer naklonjeni tudi v drugih poslanskih skupinah.

DeSUS je razočaran, da predlog predsednika države že drugič ni bil upoštevan, saj "predsednik prav gotovo skrbno premisli svoje predloge". LDS vztraja pri stališču, da želi izvršna oblast na čelo Banke Slovenije postaviti "politično podrejenega človeka", SD pa, da bo predsednik vztrajal pri izbiri neodvisnega in strokovnega človeka. Nad neizvolitvijo Ranta so bili razočarani tudi v skupini nepovezanih poslancev.


Novi člani sveta RTV Slovenija
Državni zbor je po odstopu Franca Kanglerja (SLS), ki bo funkcijo mariborskega župana opravljal poklicno, potrdil poslanski mandat Marjanu Drofeniku, dolgoletnemu županu Podčetrtka. Na Kanglerjevo mesto bi sicer moral sesti Ivan Žagar, čigar mandat pa bo miroval, saj opravlja funkcijo ministra za lokalno samoupravo.

Poslanci so na predlog gledalcev, poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe imenovali tudi dva nova člana Programskega sveta RTV Slovenija. Funkcijo bosta opravljala Jurij Paljk (odgovorni urednik tednika Novi glas) in Marjana Terpina (Svetovni slovenski kongres).