Ministra zatrjujeta, da je na obeh straneh veliko volje za rešitev odprtih vprašanj. Foto: Reuters
Ministra zatrjujeta, da je na obeh straneh veliko volje za rešitev odprtih vprašanj. Foto: Reuters
Kot je znano, je Hrvaška kljub drugačnim zavezam v Bruslju leta 2004 in nasprotovanju Slovenije ter Italije 1. januarja letos razglasila ekološko-ribolovno cono tudi za članice Evropske unije. Foto: RTV SLO
Ministra zreta optimistično

Dimitrij Rupel je na sestanku z Gordanom Jandrokovićem ob robu konference o varnostni politiki v Münchnu ponovil, da Ljubljana podpira Zagreb na poti v EU, po srečanju pa zatrdil, da njun pogovor napoveduje novo dinamiko v slovensko-hrvaških odnosih.

O ekološko-ribolovni coni sta ministra sklenila, da na obeh straneh obstaja pripravljenost za čimprejšnjo rešitev tega vprašanja in da bodo naslednje dni storjeni prvi koraki za to.

Vprašanje meje mora z mrtve točke
Dotaknila sta se tudi vprašanja meje, ki da je na mrtvi točki že vse od dogovora premierjev Janeza Janše in Iva Sanaderja na Bledu, da naj ta spor rešuje nekdo tretji. Rupel je pri tem dodal, da je morda čas za sestanek za to vprašanje oblikovanih komisij in da se stvari premaknejo: "Za nas vse skupaj je važno, da se stvari čim prej premaknejo z mrtve točke, da se procesi pospešijo in verjamem, da lahko pridemo do rešitev glede vseh vprašanj."

Ministrska kolega sta ugotovila še, da so odnosi med državama kljub vsem odprtim vprašanjem, ki jim je treba priskrbeti odgovor, v veliki meri dobri.

Pred sestankom slovensko-hrvaško podajanje žogice
Ministra sta se za srečanje dogovorila, potem ko sta se državi medsebojno obtoževali, da so zaradi nepripravljenosti druge strani na pogovore o ekološko-ribolovni coni odnosi med Ljubljano in Zagrebom zastali. Sestala sta se tudi po tem, ko sta obe državi svoje videnje vprašanja podrobneje pojasnili članicam EU-ja v neuradnem dokumentu, t. i. non-paperju, in po tem, ko je Slovenija odločno zavrnila hrvaške namige, da že od leta 2006 zavira pogajanja Hrvaške z EU-jem.

Kompromisne rešitve iz Bruslja
Iz Bruslja, ki zahteva od Hrvaške rešitev, sicer ji grozi zastoj v pristopnih pogajanjih z EU-jem, je zadnje dni slišati o možnih kompromisnih rešitvah, kot so moratorij ali začasna razveljavitev ERC-ja. Zagreb na drugi strani poziva k štiristranskemu sestanku, da bi "ugotovili razloge, zaradi katerih Rim in Ljubljana nasprotujeta ERC-ju". Zagreb je tudi omenjal možnost priprave izjave, da ERC ne prejudicira meje med državama.

Türk: Vprašanje ERC-ja rešljivo le v Bruslju
Spora o ERC-ju se je zopet dotaknil tudi predsednik republike Danilo Türk. Za hrvaški Večernji list je namreč dejal, da je vprašanje rešljivo, vendar le v Bruslju. Ob tem je zavrnil navedbe, da Slovenija blokira napredovanje sosede pri vstopanju v Unijo, saj je prepričan, da je napredek Hrvaške odvisen le od izpolnjevanja zahtev, ki ji jih je EU postavil na vseh področjih.

Ministra zreta optimistično