Zdravil na recept prek spleta še ni mogoče kupiti. Foto: Spletna lekarna
Zdravil na recept prek spleta še ni mogoče kupiti. Foto: Spletna lekarna
V Lekarni Ljubljana poudarjajo, da je kartica ugodnosti naletela na dober odziv. Foto: RTVSLO

Kot je za MMC pojasnila Sonja Hrobat iz spletne lekarne, je pri njih mogoče kupiti le zdravila brez recepta, prehranska dopolnila, živilske izdelke za posebne namene in diagnostična sredstva. Nakup ni cenovno ugodnejši kot v običajni lekarni, razen ob akcijah.

Na vprašanje, kako se nameravajo izogniti zlorabam - da torej po navedenih izdelkih ne bi posegali otroci - odgovarjajo, da se tem ni mogoče stoodstotno izogniti, je pa treba ob vsakem naročilu navesti starost, saj v spletni lekarni lahko nakupujejo le polnoletne osebe.

Kako pa se bomo poučili o uporabi kupljenega izdelka in morebitnih stranskih učinkih? Kot pojasnjuje Hrobatova, so originalna navodila za pacienta in slika zunanje ovojnice zdravila ves čas dostopni na spletu.

"Sporno nabiranje točk tudi za zdravniški recept"
Predstavnico spletne lekarne smo povprašali tudi o njihovem nedavnem kritičnem odzivu na kartico ugodnosti, ki jo je kupcem pred kratkim ponudila Lekarna Ljubljana. Kot pojasnjujejo, se jim zdi etično nesprejemljivo, da je t. i. "jabolka zvestobe" mogoče dobiti tudi ob nabavi zdravil na beli - zdravniški recept. Na vprašanje, ali se jim ne zdi, da tudi spletna trgovina sama po sebi predstavlja neke vrste monopol, pa odgovora nismo dobili.

Lekarna Ljubljana: Zavedamo se, da smo na trgu
O omenjeni domnevno sporni potezi smo povprašali tudi Lekarno Ljubljana, od koder odgovarjajo, da so kartico uvedli, da bi se še bolj približali strankam, ki bodo lahko za zbrana "jabolka zvestobe" po ugodnejši ceni kupovale nekatere izdelke in zdravila, posebej predstavljena na prodajnih mestih in v katalogu. Kot še navajajo, od vsakega jabolka deset centov podarijo v dobrodelne namene. Projekt naj bi naletel na ugoden odziv, saj je za kartico zaprosilo že skoraj 10.000 strank.

V odgovor na kritike, da na ta način kršijo pravila konkurence, odgovarjajo, da se zavedajo, da so lekarne pač del trga, zaradi česar morajo ravnati tržno in stranke pridobivati tudi s posebnimi ugodnostmi. "Tako konkurenčno obnašanje pa vpliva na nižje cene in večjo dostopnost do naše ponudbe, kar je seveda v interesu naših strank," dodajajo.

Tanja Kozorog/Erna Strniša