Foto:
Foto:

Pahor je med razlogi navedel netočnost in nejasnost referendumskega vprašanja.

Hkrati mora DZ presoditi, ali je namen pobude zgolj neutemeljeno onemogočati zakon. Predsednik zato predlaga DZ-ju, naj ugotovi, da bi z referendumom nastopile protiustavne posledice in zahteva, naj o tem dokončno odloči ustavno sodišče.

O sistemskem zakonu v petek
Če bo DZ podprl predlog, Pahor od ustavnega sodišča pričakuje, da bo razjasnilo položaj, v katerem je DZ zaradi vlaganja pobud o tem zakonu s pretežno enako vsebino. Tretjo obravnavo in sprejem sistemskega zakona o izbrisanih so zaradi referendumske pobude prestavili na petek.

Tretjo pobudo za zbiranje podpisov za razpis referenduma o sistemskem zakonu o izbrisanih je vložila skupina volivcev s prvopodpisano Sandro Letica iz Izole, članico izvršilnega odbora Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS-a.

LDS Pahorja poziva k zavrnitvi pobude
LDS predsednika državnega zbora Boruta Pahorja poziva, da zavrne referendumsko pobudo glede izbrisanih. Vodja poslancev LDS-a Tone Anderlič v pismu Pahorja opozarja, da je že ustavno sodišče v svoji zadnji odločbi presodilo, da bi moral Pahor sam preprečiti razpis referenduma, v kolikor bi DZ ali pred njim njegov predsednik ugotovil onemogočanje sprejema sistemskega zakona.

Zato v LDS-u ocenjujejo, da je edina rešitev nastalih razmer ta, da Pahor sam zavrne referendumsko pobudo, ne pa da breme prelaga na DZ oz. ustavno sodišče.