Glasovanje o treh zakonih je predvideno za četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje o treh zakonih je predvideno za četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Z novelo zakona o DDV-ju bi opozicija rada pomagala gospodarstvu pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Trije zakoni pod lupo poslancev

Namen evropske direktive je doseči vseevropsko uskladitev postopkov odobritve in pridobitve kvalificiranega deleža v družbah finančnega sektorja. Finančni minister Franc Križanič pa med drugimi rešitvami predlaga tudi možnost uvedbe enotirnega sistema upravljanja v zavarovalnicah in uvedbo registra pooblaščenih aktuarjev.

Opozicija predlagala nekaj dopolnil
V poslanski skupini SLS-a, kjer sicer ne vidijo razloga, da novele ne bi podprli, so napovedali dopolnila v zvezi z zavarovalnimi posredniki, zaradi katerih so zavarovalnice prisiljene zviševati premije, je dejal Radovan Žerjav (SLS).

Žerjav meni, da zavarovalni posredniki izkoriščajo položaj in težijo k zviševanju provizij, zavarovalnice pa so v prizadevanjih po ohranjevanju in višanju tržnega deleža te pripravljene plačati, kar se odrazi v višjih premijah. Dopolnila, povezana z zavarovalnimi posredniki, je napovedal tudi Marjan Bezjak (SDS), saj ne more razumeti, kako lahko ponujajo nižjo ceno kot pa same zavarovalnice. SDS zakonski osnutek sicer podpira.

Bogdan Barovič (SNS) je bil kritičen do uvedbe enotirnega sistema upravljanja v zavarovalnicah, saj meni, da v tem primeru zakonodaja omogoča, da se izvršni direktorji izločijo. Nasprotno pa je Milan Gumzar (LDS) možnost enotirnega sistema upravljanja v zavarovalnicah pozdravil, saj meni, da je tak sistem učinkovitejši od dvotirnega.

Zakon o DDV-ju najverjetneje brez sprememb
Na rešetu državnega zbora je bil poleg tega tudi predlog za skrajšanje rokov za plačilo preplačanega DDV-ja. Predlog novele zakona o DDV-ju je vložil Andrej Vizjak, vendar pa koalicijska Zares in SDS menita, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Kot pravi Vizjak, ga žalosti, da državni zbor ni sprejel že prvega predloga omenjene novele, ki ga je pred časom vložil Rudolf Petan. Na ta način naj bi namreč želeli pomagati gospodarstvu, zlasti pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev. Glede na predstavljena stališča zakonu sicer ne kaže, da bo na glasovanju v četrtek dobil potrebno podporo.

Prevzemanje in sanacije bank pod drobnogledom
Poleg tega so poslanci razpravljali tudi o predlogu novele zakona o bančništvu, ki je potrebna zaradi prenosa več evropskih direktiv v slovenski pravni red. Med pomembnejšimi spremembami so natančnejša pravila pri prevzemanju bank in novosti pri sanaciji bank. Dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža bo izdajala Banka Slovenije, razponi dovoljenj za pridobitev kvalificiranega deleža pa se določajo na novo. Sprememba zakona bo najverjetneje deležna podpore.

A. K. K./E. S.

Trije zakoni pod lupo poslancev