Nagrajenci na področju šolstva za leto 2024 s premierjem Robertom Golobom in ministrom v odstopu Darjem Feldo. Foto: STA
Nagrajenci na področju šolstva za leto 2024 s premierjem Robertom Golobom in ministrom v odstopu Darjem Feldo. Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob se je kot slavnostni govorec na prireditvi učiteljem "tudi kot oče" zahvalil za njihovo požrtvovalno delo, kakovostno izobraževanje, vzgojne prijeme in da otroke učijo spoštljivih odnosov.

Znanje je ena od prioritet vlade, o kateri niso dosti govorili, ker so najprej želeli rezultate, je dejal premier. To usmeritev bodo podkrepili tudi s finančnimi sredstvi in konkretnimi zakonskimi ukrepi, ki se pripravljajo. "Verjamem, da bodo v naslednjih šestih mesecih vsi v celi verigi šolskega sistema tudi vpeljani," je dejal.

"Zavedamo se, da prenova šolstva pomeni tudi prenovo šolskega sistema z vidika učnih programov in kurikula. Tudi ta del že poteka in marsikdo med vami je aktivno vključen v ta proces," je povedal premier v nagovoru, dotaknil pa se je tudi plačne reforme javnega sektorja. "Z velikim ponosom sem danes z vami tudi zato, ker nam je po petnajstih letih prvič uspelo, da je vlada sprejela in izpogajala s sindikati prenovo plačnega sistema – tudi z vašim sindikatom, ki je eden najpomembnejših," je povedal premier Golob. Dodal je, da bodo prenove deležni vsi, in poudaril, da nihče več ne bo prejemal plače, nižje od minimalne.

Predsednik odbora za nagrade na področju šolstva Boris Aberšek. Foto: STA
Predsednik odbora za nagrade na področju šolstva Boris Aberšek. Foto: STA

Zavedajo se pomanjkanja učiteljev in tega, da velik del učiteljev v naslednjih letih odhaja v pokoj, zato so v plačno prenovo vključili bolj "atraktivne pogoje" za mlade. Bolj ambiciozni bodo tako hitreje napredovali, posebej pa bodo nagradili mentorstvo pri izkušenih delavcih. Meni, da so s tem vzpostavili "prave motivatorje, da se bo sektor razvijal naprej, da bo tudi bolj cenjen med ostalim delom prebivalstva in da boste vi, vaše poslanstvo, ki ga danes opravljate s srcem in na srčni pogon, za to dobili tudi ustrezno priznanje družbe", je sklenil. Ob tem pa je čestital nagrajencem.

Pet prejemnikov nagrad za življenjsko delo

Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejel Aleš Žitnik, dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, ki je s svojo vizijo razvoja šolo dvignil med vodilne na področju opremljenosti z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in njene smiselne uporabe pri pouku.

Nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva je prejela profesorica latinščine in angleščine Katja Pavlič Škerjanc, ki je postavila temelje za latinščino na maturi in ustvarjala sistemske pogoje za razvoj pouka klasičnih jezikov, tudi programa klasična gimnazija.

Tudi učitelj matematike in nekdanji ravnatelj Gimnazije Kranj Franc Rozman je prejel nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, za prispevek na področju mladinske raziskovalne dejavnosti.

Nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva je prejela Tanja Urbančič, ki je bila več kot 20 let dekanja Poslovno-tehniške fakultete na Univerzi v Novi Gorici. Eden njenih najpomembnejših dosežkov je gradnja mostu med akademskim svetom in gospodarstvom.

Alberto Scheriani je prejel nagrado za življenjsko delo na področju narodnosti. Na področju šolstva italijanske narodnosti deluje že 35 let in je s svojim delom trajno prispeval h kakovostnim, vsebinskim in sistemskim rešitvam šolstva narodnosti v Sloveniji.

Šest prejemnikov nagrad za izjemne dosežke

Nagrado za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje je prejela ravnateljica Vrtca Zelena jama Katarina Alič, ki si vztrajno prizadeva za izboljšave in sistemske spremembe, ki bi pripomogle k višji kakovosti dela v javnih vrtcih. Prizadevala si je tudi za ohranjanje samostojnosti ljubljanskih vrtcev.

Nagrado za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva je prejel srednješolski učitelj na Šolskem centru Ptuj Ferdinand Humski. Njegovi izjemni dosežki vključujejo avtorstvo knjig, široko uporabljanih v šolstvu, pobude za državna tekmovanja, uvajanje inovativnih učnih pripomočkov in spodbujanje dijakov k ustvarjanju intelektualne lastnine.

Nagrajenka Silva Bratož Foto: STA
Nagrajenka Silva Bratož Foto: STA

Nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je prejela prodekanja na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem Silva Bratož, ki je nosilka in izvajalka številnih predmetov s področja angleškega jezika in didaktike zgodnjega učenja angleščine tako v Sloveniji kot v tujini.

Nagrado za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih je prejela Natalija Žalec, ki je razvila Center za mlajše odrasle, s katerim je postavila temelj celovite andragoške obravnave mlajših odraslih.

Nagrado za izjemne dosežke na področju posebnih potreb je prejela izredna profesorica specialne pedagogike Vanja Riccarda Kiswarday. Med drugim je oblikovala individualizirane načrte pomoči za otroke, da so po bolnišničnem zdravljenju čim uspešneje vnovič vključeni v vsakdanje življenje. Aktivno soustvarja tudi študijski program inkluzivne pedagogike.

Nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva je prejel profesor glasbene umetnosti Ambrož Čopi. Med drugim je pobudnik in organizator odmevnega mednarodnega koncertnega cikla instrumentalne in vokalne glasbe Simfonic voices.

Nagrade sta podelila minister za vzgojo in izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Darjo Felda in predsednik odbora za nagrade na področju šolstva Boris Aberšek.

Nagrade Republike Slovenije, najvišje nagrade na področju šolstva se podeljujejo od leta 1966, ko so nagrade podeljevali pod imenom Žagarjeve nagrade.