Bolj kot subvencije za kmete je pomembno, da kupujemo njihove izdelke, je prepričan Podgoršek.

Ministra sta poziv v Domu starejših občanov Šiška podpisala ravno na dan slovenske hrane, ki se ga obeležuje s tradicionalnim zajtrkom.

"Zelo smo hvaležni čebelarski zvezi za pobudo z medenim zajtrkom pred nekaj več kot desetletjem in da se je ta promocijski dan razvil v dan slovenske hrane. Danes z ministrom Ciglerjem Kraljem podpisujeva motivacijsko pismo za vse domove za starejše po Sloveniji, s katerim jih nagovarjamo, da ta dan slovenske hrane ne bi bil samo vsak tretji petek v novembru, ampak vsak dan," je ob podpisu povedal Podgoršek.

Izpostavil je, da tudi zakon o javnem naročanju, zakon o kmetijstvu in uredba o zelenem javnem naročanju omogočajo večje nakupe od lokalnih dobaviteljev, lokalnih kmetov. Na ministrstvu sicer ocenjujejo, da so javni prehranski obrati eden od pomembnih kupcev hrane slovenskega porekla.

"Imamo 102 domova za starejše in tudi kar nekaj drugih javnih zavodov. V Sloveniji se naroča veliko hrane in se jo tudi veliko poje," je dejal Cigler Kralj. Po njegovih izkušnjah iz obiskov domov za starejše, varstveno delovnih centrih in centrov za usposabljanje, delo in varstvo se v omenjenih zavodih zauživa kakovostna in okusna hrana.

Podgoršek je prepričan, da lahko s takšnimi koraki, kot je podpis tega motivacijskega pisma, pripomorejo, da bodo slovenski kmetje še naprej skrbeli, da bo Slovenija obdelana, poseljena in negovana, s čimer se je strinjal tudi Cigler Kralj.

"Bolj kot katerekoli subvencije je pomembno, da damo priložnost slovenskim kmetov, to pa jim damo z nakupom njihovih izdelkov, zato sem zelo hvaležen za današnji dogodek ob dnevu slovenske hrane," je še dejal kmetijski minister Podgoršek.

Minister za delo je ob tem še izpostavil, da epidemija covida-19 ni prizadela samo naših odnosov in družbenega vidika življenja, ampak tudi slovensko kmetijstvo. "Zaradi zaprtja šol so ostale velike količine dobre, zdrave, lokalno pridelane hrane, ki je kmetje niso mogli prodati. Ob tem se še bolj zavedamo pomena te lokalne hrane in vseh posledic nakupovanja hrane pri lokalnih pridelovalcih," je prepričan Cigler Kralj.

"Skupaj pozivava vse, naj bo dan slovenske hrane vsak dan, saj lahko samo skupaj pomagamo našim pridelovalcem in jim damo tisto dostojanstvo in veljavo, ki jim gre," je še pozval minister za delo.