Podmladka opozicijskega SDS-a in NSi-ja ter SMS-Zeleni zakona o malem delu ne podpirajo. Foto: MMC RTV SLO
Podmladka opozicijskega SDS-a in NSi-ja ter SMS-Zeleni zakona o malem delu ne podpirajo. Foto: MMC RTV SLO

V Slovenski demokratski mladini pozdravljajo odločitev državnega sveta, ki je zakon o malem delu znova poslal v obravnavo poslancem. Pričakujejo, da bodo tudi poslanci zavrnili zakon in da se bodo začeli ponovni pogovori, kjer se bo upoštevalo tudi predloge mladih.

"Z vetom smo dobili možnost za izboljšanje zakona. Vlada naj vsaj tokrat upošteva svoje obljube o socialnem dialogu in naj zakon najprej uskladi s socialnimi partnerji," so zapisali.

SMS-Zeleni: Upamo, da je opozorilo dovolj močno
Tudi v Stranki mladih – zeleni Evrope so zadovoljni z odločitvijo državnih svetnikov. Upajo, da je ta odločitev dovolj močno opozorilo poslancem, da bodo ti odgovorno pretehtali negativne posledice sprejetja zakona pri ponovnem glasovanju in vzeli v obzir nevarnosti, ki jih prinaša malo delo za trg dela in slovensko družbo.
"SMS – Zeleni že vrsto let opozarjamo, da je potreben bistven napredek na področju politike zaposlovanja. Mnenja smo, da Zakon o malem delu ne ponuja konstruktivnega koraka naprej pri urejanju zaposlovanja študentov in dijakov, upokojenih, brezposelnih ter drugih neaktivnih oseb. Enostavna rešitev, za katero pa so minister Svetlik in ta vlada gluhi, je uvedba enotnega registra vpisov, ki bi z eno potezo rešil spornih 7 % študentskega dela," še poudarjajo.

MSi: Zmaga razuma
Podmladek NSi-ja označuje potezo državnega sveta kot zmago razuma. Kot kaže, so državniki svetniki uvideli posledice, ki jih prinaša malo delo. Zdaj so po njihovih besedah na potezi poslanke in poslanci, pred katerimi je odgovornost za prihodnost slovenske mladine. Pričakujejo, da bodo poslanci končno sprevideli, da zakon o malem delu ne prinaša nič dobrega.

"V kolikor bo koalicija v državnem zboru le zagotovila srejetje zakona o malem delu, bo podmladek NSi-ja aktivno vstopil v zbiranje referendumskih podpisov in se tudi aktivno vključil v referendumsko kampanjo. Verjamemo pa, da bo tudi v državnem zboru zmagal razum," dodajajo.