Soline so na seznamu mednarodnih mokrišč po Ramsarski konvenciji. Foto: MMC RTV SLO
Soline so na seznamu mednarodnih mokrišč po Ramsarski konvenciji. Foto: MMC RTV SLO
Janez Podobnik
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik pričakuje, da bo Hrvaška v Krajinskem parku Sečoveljske soline vzpostavila prvotno stanje. Foto: www.eu2008.si

Podobnik se je s pismom obrnil na hrvaška ministra za kulturo in kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Boža Biškupića in Božidarja Pankretića in med drugim zapisal, da "pričakuje, da bodo ukrepali v okviru svojih pristojnosti in preprečili vsakršno nadaljnjo ponavljanje tovrstnih posegov, ki ogrožajo značaj mednarodno pomembnega mokrišča, ter vzpostavili prvotno stanje tega območja".

Podobnik je o dogodku obvestil tudi sekretariat Ramsarske konvencije, po kateri so bile Sečoveljske soline leta 1993 vpisane na seznam mednarodnih mokrišč, območje pa je med drugim tudi obvezna lokaliteta Slovenije pri izvajanju določil Barcelonske konvencije. Poleg tega so bile soline že konec 80. let prejšnjega stoletja vključene v evropski seznam pomembnih pričjih habitatov.

Hrvaška že drugič postavila table
Hrvaška je, ne da bi o tem obvestila upravljavca parka na levem bregu Dragonje, postavila tabli z napisom, ki levi breg označujeta za območje, uvrščeno med t. i. odprta lovišča. To je soseda prvič storila že leta 2007, vendar sta bili tabli po Podobnikovem posredovanju odstranjeni.

Ker je postavitev tabel tudi kršitev evropskega pravnega reda, bo Slovenija o dogodku obvestila tudi pristojne organe EU-ja in ga obravnavala v okviru dvostranskih teles obeh držav, so sporočili z ministrstva.

Minister je v pismu izrazil presenečenje, da so table za hrvaško lovišče postavljene na območju, ki je zavarovano po slovenski zakonodaji, postavljanje tabel oz. objektov za lov pa je v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi, ki sta jih sprejeli obe državi. Poudaril je, da Slovenija upošteva dejansko in pravno stanje na dan 25. junija 1991, hrvaška dejanja pa so kršitev skupne izjave o izogibanju incidentom, ki sta ju obe vladi podpisali na Brionih leta 2005.