Alenka Bratušek ima do prihodnjega četrtka čas, da v DZ pošlje predlog ministrske ekipe. Foto: BoBo
Alenka Bratušek ima do prihodnjega četrtka čas, da v DZ pošlje predlog ministrske ekipe. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Nekdanji minister Šušteršič o vsebini pogajanj ni govoril, saj ta še potekajo. Dogovorjeni so namreč, da pred končnim dogovorom ne bodo obveščali javnosti. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo bo znova samostojno. Foto: MMC RTV SLO

Morebitne koalicijske partnerice imajo praktično enake poglede na razmere v zdravstvu in tudi na razvoj zdravstva v prihodnje, je po sestanku povedal Tomaž Gantar, do zdaj minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle in se pogaja v imenu DeSUS-a. Sam pravi, da bi bil pripravljen ostati minister na tem področju.

Gantar kot glavno usmeritev zagovarja javno zdravstvo in s tem so se strinjali tudi drugi. "Ni bilo govora o nobeni privatizaciji. To je zelo pomembno, da je naše stališče enotno, tako da ne vidimo nobene ovire, da ne bi mogli sodelovati," je poudaril.

Poleg Gantarja so v ekspertni skupini za zdravstvo sodelovali še Saša Markovič (DL), Andreja Črnak Meglič (SD) in Darko Jazbec (PS). Markovičeva je po sestanku dejala, da so se načeloma glede vsebine strinjali, a da je treba uskladiti še "nekaj detajlov". Tako morajo uskladiti še mnenja glede sistema zavarovalništva.

Šušteršič o bankrotu, če ne bo slabe banke
Sestala se je tudi ekspertna skupina, ki bo razpravljala o slabi banki in državnem holdingu. Zaradi odločnega nasprotovanja PS-ja in SD-ja državnemu holdingu in slabi banki se že pojavljajo ugibanja, ali bo nova vlada oba projekta prekinila.

Stranke, ki imajo najbolj različna stališča glede slabe banke in državnega holdinga, so relativno blizu rešitvam, je po pogajanjih potencialnih vladnih partneric ocenil vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Šli so "postopno od točke do točke, se dogovarjali, nekatere zadeve razčistili", nekatere pa bodo še v prihodnjih dneh. Zato meni, da bodo to vprašanje razrešili.

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič pa o vsebini pogajanj ni govoril. Šušteršič, ki se je pogajanj udeležil v imenu Državljanske liste, sicer opozarja, da bi opustitev projekta pomenila, da bi ostali brez izvedljive rešitve za reševanje bank oz. bi na rešitev čakali pol leta. "To bi nas lahko nevarno približalo bankrotu," je podobno kot Janez Janša dejal pred pogovori. Da glede izpeljave projekta slabe banke ni prostora za velika pogajanja, pa je poudaril poslanec DL-ja Bojan Starman. Po njegovih besedah je treba "takoj zamašiti tiste luknje, pri katerih odteka kri in pripeljati nove dotoke krvi. Torej izboljšati konkurenčnost gospodarjenja in začeti odpirati delovna mesta".

Pri teh dveh vprašanjih sta si sicer navzkrižnih stališč zlasti SD in DL, ki tako iščeta kompromis. Šušteršič pričakuje, da ima SD manevrski prostor, sicer "verjetno ne bi vabili na pogajanja". Prav zato, ker je SD od vsega začetka nasprotovala slabi banki in državnem holdingu, pa je Šušteršič sodelovanju v novi vladi odpovedal.

Medtem pa poslanec SD-ja Dejan Židan meni, da se bodo "ob dobri volji, razumu, ki ga imamo, in želji, da Sloveniji pomagamo, dogovorili".

Pogajanja do konca tedna
Pogajanja na ravni ekspertnih skupin, ki naj bi uskladila poglede štirih morebitnih prihodnjih koalicijskih partneric na ključna vsebinska vprašanja, naj bi se končala konec tedna, nato pa bodo o doseženih dogovorih odločali organi strank. Časa za uskladitev imajo sicer do prihodnjega četrtka. Najpozneje do takrat mora Alenka Bratušek v državni zbor poslati predlog ministrske ekipe.

Imena kandidatov že krožijo v javnosti
Glede na to, da bodo poslanci na izredni seji odločali o spremembi zakona o vladi, ki znova uvaja 12. ministrstvo - kulturno, je jasno, da so kvote ministrstev že razdeljene, piše časopis Delo. Pozitivna Slovenija jih ima pet, tri pripadajo SD-ju in DL-ju, DeSUS-u pa dve. Zagotovo bodo v vladi vsi predsedniki koalicijskih strank: Karl Erjavec naj bi še naprej vodil zunanje ministrstvo, Gregor Virant notranje, Igor Lukšič pa bo minister za šolstvo. Med kandidati za ministre se omenjajo tudi Tomaž Gantar, ki naj bi še naprej vodil ministrstvo za zdravje, Dejan Židan (ta naj bi prevzel kmetijski resor) in Ljubica Jelušič, ki naj bi znova prevzela obrambno ministrstvo.

Še vedno pa ni jasno, kdo bo prevzel vodenje ključnih ministrstev - finančnega, gospodarskega in prometnega.

Bratuškova naj bi že imela izbranega finančnega ministra. To naj ne bi bil Mojmir Mrak, ki je sodelovanje zavrnil, da ni kandidat, je zagotovil tudi Igor Masten. Tako naj bi se po poročanju Financ mandatarka odločila za Aljošo Tomaža, člana upravnega odbora KD Group.

Javna uprava nazaj pod MNZ, tožilstvo pod pravosodje
Že zdaj pa je znano, da bo nova vlada obdržala urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, za katerega je bilo najprej predvideno, da bi ga prestavili pod znova ustanovljeno ministrstvo za kulturo.

Nova vlada bo pod notranje ministrstvo znova prestavila ministrstvo za javno upravo, del MNZ-ja pa bo po novem tudi urad za enake možnosti. Tožilstvo pa se znova seli pod pravosodno ministrstvo.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate pogovor z nekdanjima finančnima ministroma Francem Križaničem in Janezom Šušteršičem, ki jih je Igor E. Bergant gostil v Odmevih.

Pogajanja o novi vladi se nadaljujejo
Partnerice o slabi banki in zdravstvu
Pogajanja o novi vladi se nadaljujejo
Partnerice o slabi banki in zdravstvu