Kresalova je prepričana, da so bili postopki pri najemu stavbe na Dimičevi izpeljani pravilno. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova je prepričana, da so bili postopki pri najemu stavbe na Dimičevi izpeljani pravilno. Foto: MMC RTV SLO

Zdaj mi pa najdite enega človeka, ki ne bi sprejel ponudbe, kjer ti zastonj ponudijo opremljeno hišo, ki je bila prej neopremljena, in ti dajo nato še 20 procentov popusta.

Katarina Kresal
Stavba NPU
Zaradi NPU-ja naj bi Kresalovo čakala še ena interpelacija. Foto: BoBo

Jaz zelo resno jemljem odločbe takšnih in drugačnih sodišč. Če so dokončne, jih tudi jemljem resno, tudi če se z njimi ne strinjam. Jaz se ne strinjam s to odločbo Računskega sodišča, pa ne glede na to menim, da je bilo korektno, da sem premierju ponudila svoj odstop.

Katarina Kresal
Računsko sodišče izreklo negativno mnenje Katarini Kresal

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je bil v tistem času državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve.

Notranja ministrica Katarina Kresal je poudarila, da se z mnenjem Računskega sodišča ne strinja, vendar pa je zatrdila, da ga bo spoštovala. Pojasnila je še, da so bili po njenem mnenju vsi postopki izpeljani pravilno ter da stoji za svojimi dejanji in dejanji svoje strokovne ekipe, ki je bila odgovorna za najem prostorov za NPU. V Dnevniku TV Slovenija se je z ministrico pogovarjala Jasmina Jamnik.

Kako to, da niste nepreklicno odstopili?
Računsko sodišče je pravzaprav tudi priporočilo, da kupimo stavbo na Dimičevi ulici. Očitno je ta naš izbor vendarle bil dober in strokoven, če se še Računsko sodišče strinja s tem, da so ti prostori tam. Bi pa uvodoma poudarila: mi smo vse postopke na ministrstvu glede najema te stavbe vodili v skladu s pisnim mnenjem Računskega sodišča in pisnim mnenjem ministrstva za finance, ki sta oba potrdila, da v tem primeru postopek javnega naročanja ni potreben.

Torej kljub ugotovitvam Računskega sodišča vztrajate, da je bil najem stavbe zakonit in tudi gospodaren?
Absolutno stojim za tem, kar so opravile naše strokovne službe. Namreč ta postopek je trajal več mesecev. V komisijah za izbor je bila vrsta strokovnjakov z našega ministrstva. Stojim za njimi in verjamem vsem postopkom, ki so bili izpeljani, ker so izjemno transparentni, in če jih primerjaš od pravne norme do pravne norme, ne moreš drugače, kot da jim zaupaš.
Jaz sicer sprejemam odločitev Računskega sodišča, čeprav se z njo ne strinjam, vendar sem jo vzela na znanje, zato smo se tudi nemudoma odzvali, ker če Računsko sodišče meni, da je bila kakršna koli napaka v postopku, je treba to sanirati. Mi smo zato že začeli postopek odpovedi te najemne pogodbe in bomo nove postopke speljali tako, kot pravi Računsko sodišče. Zdaj je tudi precej bolj jasno, saj je tudi Računsko sodišče povedalo, da je zakonodaja zelo ohlapna. Dali bomo tudi tak predlog na vlado. Upamo seveda, da bo vlada zagotovila denar za odkup.

Računsko sodišče je ugotovilo, da ste stavbo NPU-ja začeli opremljati že pet mesecev, preden ste jo sploh najeli, kako je to mogoče?
To, da je bila stavba najprej neopremljena in potem opremljena in da smo jo najeli opremljeno, ni nič novega, to se ve že celo vrsto mesecev.

Menite, da ni s tem nič narobe?
Seveda ne. Še enkrat opozarjam: to ni bil postopek javnega naročanja. To ne pomeni, da zbiraš ponudbe, jih potem odpiraš in tako naprej. To si v tekočem pogajanju in iščeš najboljšega ponudnika.

Mi smo od aprila do septembra zbrali kar sedem ponudb. Kar sedem prostorov so te ekipe pregledale, pogledale, se pogovorile z lastniki, točkovale in septembra je bila izdelana celovita analiza vseh teh sedmih ponudb in povedano je bilo: stavba na Dimičevi ulici je najbolj optimalna. Takrat se je že vedelo, da se bomo pogajali z Dimičevo.

Kar se pa tiče te opreme. Ponudnik teh prostorov je od nas zaprosil, če mu lahko izdelamo programsko nalogo, to je poseben dokument, v katerem piše točno, kakšno pisarniško opremo potrebujemo za te prostore. V skladu s tem je on na lasten riziko, na lastne stroške, začel opremljati to stavbo in jo je opremljal praktično polovico leta, ne samo avgusta, ampak tudi pozneje. Opozarjam, to so naročilnice lastnika stavbe, ne naše naročilnice. Opremo je plačal in zdaj, v resnici ta riziko se mu bo štel v slabo, ker bo ta oprema ostala njemu, ko bomo šli mi ven.

Ampak slišali smo predsednika Računskega sodišča, ki je rekel, da iz dobavnic, ki so priloge primopredajnemu zapisniku, in dodatnega dokumenta izhaja, da so bila določena dela izvedena po zahtevah ministrstva, in ne da jih je Pogačar izvajal sam.
O tem govorim. Gospod, ki je bil predstavnik ponudnika, je prosil, če mu lahko povemo, kako bi želeli imeti opremljene prostore, če bi želeli iti v te prostore.

In čeprav še ni bil uradno izbran? V tem ne vidite nič spornega?
Ni potrebe, ker je to delal na lastne stroške. Sam je plačal opremo. Ta oprema je njegova in to opremo nam je zastonj ponudil v najemni ceni, ki jo je med pogajanji še spustil za dvajset procentov. Zdaj mi pa najdite enega človeka, ki ne bi sprejel ponudbe, kjer ti zastonj ponudijo opremljeno hišo, ki je bila prej neopremljena, in ti dajo nato še 20 procentov popusta.

Goran Klemenčič, vaš nekdanji državni sekretar, je zaradi sumov, da je prišlo do korupcije pri poslu, zapustil ministrstvo in vas tudi prijavil protikorupcijski komisiji. Vam svojih sumov ni povedal, ali se o tem nista pogovarjala, ali teh sumov niste hoteli slišati?
Jaz sama sem prva prijavila to zadevo protikorupcijski komisiji z željo, naj jo čim hitreje pregledajo in nam dajo svoje mnenje. Takoj ko so se pojavili dvomi. Še dvakrat sem urgirala, potem pa žal stvar celo leto ni prišla nikamor. Sicer pa, kar se tiče poteka izbire prostorov, je državni sekretar Klemenčič vedel točno toliko kot jaz. Povsem jasno je, da se najvišje vodstvo ministrstva ne ukvarja z operativnimi zadevami, kot so izbira prostorov, pregled prostorov, izbira opreme in tako naprej.

Mi smo imeli na ministrstvu oblikovani kar dve skupini, ki sta se ukvarjali s tem vprašanjem. Vse to je zabeleženo s sklepi, zapisnike so sprejemale te skupine in točno se ve, kdo je vsebinsko sodeloval pri najemu teh prostorov. Zato mislim, da ni njegov razlog, da je šel iz ministrstva ta, da bi kakor koli dvomil o mojem delu.

Rekli ste, trajalo je dolgo. Jutri naj bi protikorupcijska komisija sporočila svoje ugotovitve, če bodo tudi te negativne, boste razmislili o svojem nepreklicnem odstopu?
Težko komentiram nekaj, kar še ni. Bom počakala, da vidim, kaj bodo izdali. Moram reči, da sem zadovoljna, ker to se res obupno predolgo vleče. Več kot 400 dni so potrebovali, da so prišli do konca. Jaz pričakujem, da bo mnenje tudi zelo jasno. Jaz sem večkrat zaprosila, da nam sporočijo, kaj naj bi bilo, če je kaj narobe pri tem poslu, zato da izpeljemo ustrezne postopke, postopke na ministrstvu.

Bi pa rada to rekla, ko toliko govorimo o odstopih. Jaz zelo resno jemljem odločbe takšnih in drugačnih sodišč. Če so dokončne, jih tudi jemljem resno, tudi če se z njimi ne strinjam. Jaz se ne strinjam s to odločbo Računskega sodišča, pa ne glede na to menim, da je bilo korektno, da sem premierju ponudila svoj odstop. On se more odločiti, ali še meni, da sem vredna sodelovanje v tej vladi, ali je lahko z mano v ekipi.

Računsko sodišče je dalo nekaj priporočil. Če boste ostali, boste napake, ki vam jih očitajo, popravljali sami. Omenili ste, da boste prekinili najemno pogodbo, Pogačar pa se je vendarle pripravljen pogajati tudi o nakupu. Je to sploh opcija, ali je odločitev dokončna, prekinitev pogodbe o najemu?
Nedvomno pogodbo bomo prekinili. Jaz ne morem vztrajati pri neki pogodbi, če neki uradni organ reče, da so bile neke faze v tem postopku kršene.

Lahko poveste kdaj?
Jutri bomo izpeljali postopke. Treba je to dokumentirati in tako naprej.

Koliko časa bo to trajalo?
V skladu s pogodbo imamo odpovedni rok 6 mesecev.

In potem boste iskali nove prostore?
Treba je izpeljati nove postopke, treba je iti skozi vlado. Tukaj govorimo zdaj o možnosti nakupa. Zakaj mi nismo kupovali stavbe? Ker enostavno za to nismo imeli denarja. Torej je treba zdaj dobiti odgovor vlade, ali bo namenila denar za nakup te stavbe. Tokrat res narediti javno naročilo. To bo trajalo kar nekaj časa.

Če ostanete, vas, kot napoveduje opozicija, čaka že tretja interpelacija. Mislite, da boste dobili zadostno podporo v državnem zboru glede na to, da ste v manjšinski vladi?
Zanimivo, kako različne vatle imajo v SDS-u za povsem enake situacije. Za mene odločba Računskega sodišča velja, za ministra Mateja, ki je bil pred mano in ki je resnično kršil zakon o javnem naročanju, pa to ne velja. Mislim, da so oni zadnji, ki lahko mene pozivajo na odgovornost.

Pa mislite, da bi preživeli še eno interpelacijo?
Veste kaj, nobena interpelacija ni prijetna, še posebej, če so povsem neutemeljene. Ampak jaz vem, da nimam kaj skrivati, da se nimam česa bati. Verjamem, da sem delala vse pravno, strokovno, načelno in bom šla "probat" svojo srečo v parlament.

Če boste morali oditi, kaj bi to pomenilo za vlado?
Vlada bo funkcionirala, dokler bo tako odločil predsednik vlade.

Ne bodo nič bližje predčasne volitve?
Gre za mojo individualno odgovornost. To mislim, da na samo funkcioniranje vlade v tem trenutku nima nobenega pomena.

Zdaj mi pa najdite enega človeka, ki ne bi sprejel ponudbe, kjer ti zastonj ponudijo opremljeno hišo, ki je bila prej neopremljena, in ti dajo nato še 20 procentov popusta.

Katarina Kresal

Jaz zelo resno jemljem odločbe takšnih in drugačnih sodišč. Če so dokončne, jih tudi jemljem resno, tudi če se z njimi ne strinjam. Jaz se ne strinjam s to odločbo Računskega sodišča, pa ne glede na to menim, da je bilo korektno, da sem premierju ponudila svoj odstop.

Katarina Kresal
Računsko sodišče izreklo negativno mnenje Katarini Kresal