Bo Kresalova NPU rešila prek Raiffeisen-Leasinga? Foto: BoBo
Bo Kresalova NPU rešila prek Raiffeisen-Leasinga? Foto: BoBo
NPU Avstrijcem?

Gre za banko Raiffeisen-Leasing z Dunaja, ki je notranjemu ministrstvu poslala ponudbo, da lahko 10 tisoč kvadratnih metrov sredi Ljubljane odkupi od Igorja Jurija Pogačarja.

Podrobneje: v predlogu avstrijski bankirji predlagajo, da bi Ram Invest Igorja Pogačarja prodal stavbo NPU-ja novoustanovljeni družbi, ki bi bila v stoodstotni lasti Raiffesna. Ta bi ga prodal naprej notranjemu ministrstvu. Po 24 letih odplačevanja obrokov pa bi ministrstvo postalo lastnik steklene palače. MNZ po zdaj veljavni pogodbi mesečno Pogačarju plačuje najemnino in stavba na koncu ne bo v državni lasti. V Raiffeisnu zato predlagajo, da bi na MNZ-ju za najem mesečno plačevali dobrih 118 tisoč evrov brez DDV-ja. Na notranjem ministrstvu pa opozarjajo, da je treba v ponudbo Raiffesna všteti še DDV, obrok pa bi bil tako višji in bi znašal okrog 140 tisoč evrov, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak.

Avstrijsko ponudbo si lahko ogledate v spodaj pripeti fotogaleriji.

Pogačar; Hypo: O tem ne vemo nič
Pogačar medtem zatrjuje, da o kakršni koli ponudbi ne ve ničesar. Da bi kdor koli drug namesto Igorja Pogačarja želel postati lastnik NPU-ja, ne vedo niti v banki Hypo, ki je stavbo Pogačarju prodala na lizing. Redkobesedni so tudi v avstrijskem Raiffeisnu. Njihov predstavnik Johannes Frei je za TV Dnevnik dejal le: "Sem presenečen, da držite v rokah ta dokument, saj ni vam namenjen. Zaradi tega boste razumeli, da ne morem podati nobene izjave."

Z ministrstva pa so sporočili, da so že februarja po elektronski pošti prejeli dopis, kjer je bila pripeta tudi ponudba Raiffeisen Leasinga. Dopis ni bil poslan od osebe, ki bi delala na avstrijski banki ali bila uradni lobist, in je bil na poslan na lastno pobudo pošiljatelja. Ker ta ni bil uradni lobist, so o tem obvestili Komisijo za preprečevanje korupcije. Ta mesec pa so prejeli tudi uradno ponudbo Raiffeisen-Leasinga, ki jo strokovne službe še proučujejo.

Zatrdili so še, da pri reševanju prostorske problematike ni šlo v nakup kakršne koli nepremičnine, ker za to ni bilo zagotovljenih sredstev v proračunu. Finančne zmožnosti ministrstva se v času od najema stavbe na Dimičevi ulici do danes niso spremenile, zato ministrstvo tudi ni preverjalo možnosti za odkup stavbe.

Z načrtnostjo in gospodarnostjo najema se ukvarjata tako Računsko sodišče kot protikorupcijska komisija, primer preiskuje tudi policija.

NPU Avstrijcem?