Foto:
Foto:
Pomladni trojček v oddaji Pod žarometom
Rop  v oddaji Pod žarometom
Rous v oddaji Pod žarometom
Jelinčič želi postati kulturni minister.

Na soočenju na TV Slovenija je Janša poudaril, da v zmagovalni stranki dajejo prednost koaliciji z NSi-jem in SLS-om.

Kot je povedal predsednik zmagovalne stranke za Radio Slovenija, bo za kaj več treba počakati na uradne izide volitev. Po besedah podpredsednika SDS-a Milana Zvera stranko zanima le močna vlada, ki bo imela dovolj veliko večino. Ne želijo namreč trepetati ob vsakem projektu. V NSi-ju so prepričani, da bodo verodostojni koalicijski partnerji, predsednik SLS-a Janez Podobnik pa je presodil, da bi bilo najbolje, da bi bil Janša mandatar.

Iskanje podpore pri manjšini
V SDS-u so napovedali, da se nameravajo o oblikovanju vlade pogovarjati s predstavnikoma manjšin. Kot je dejal Janša, sta doslej vedno podpirala vlado, ker je to v interesu manjšin. Poudaril je še, da ne nameravajo oblikovati koalicije z enim samim glasom večine, ker bi jih potem LDS lahko oviral s svojimi povezavami v gospodarstvu in pravosodju.

Po mnenju vodje NSi-ja Andreja Bajuka je v trenutnih razmerah tudi še prezgodaj govoriti o tem, kateri resor bi pripadel kateri stranki. Po njegovih besedah pa so jim blizu resorji dela, financ, gospodarstva, šolstva, pravne države in predvsem družinske politike.

Rop: LDS najboljša opozicija
Predsednik LDS-a Anton Rop je dejal, da ni potrebe po tem, da bi se LDS s komer koli pogovarjal o sestavi nove vlade. Po njegovih besedah se LDS pripravlja na novo vlogo v opoziciji, ki bo najmočnejša do zdaj.

V oddaji Pod žarometom na TV Slovenija je pojasnil, da LDS ne bo sodeloval pri oblikovanju vlade v nobenem krogu, saj ni dvoma o tem, kdo je zmagovalec volitev. Ključno je, meni Rop, da pride do oblikovanja vlade čim prej, tako da bodo lahko začeli v koaliciji izpolnjevati obljube, ki so jih dali volivcem.

Slavko Gaber (LDS) bi bil presenečen, če bi SDS njegovo stranko povabil v vladno koalicijo. Gaber je mnenja, da LDS ne bi mogel prispevati k uresničevanju predvolilnih obljub koalicije Slovenija.

ZLSD in DeSUS ne želita biti rezervna igralca
O možnosti, da bi v koalicijo z SDS stopila tudi ZLSD, je vodja slednje Pahor poudaril, da vabila za pogovore še niso dobili, da pa bi se nanj vsekakor odzvali. Ker pa v taki vladi ne bi bili dovolj močan partner, da bi lahko vplivali na njeno delo, jim sodelovanje v koaliciji ni v interesu. Volitve so pokazale, da ima zdaj desnica odgovornost, da vodi vlado. Janša sicer ZLSD-ja kot partnerja ne izključuje. Če drugo ne, bi tako lahko zaprli katero od zgodovinskih travm, ki še vedno delijo Slovenijo, je dejal verjetni mandatar.

V ZLSD-ju in tudi DeSUS-u naj tako ne bi bili pripravljeni sodelovati v vladi le zaradi zapolnitve sedežev v DZ-ju. Vodja slednje Anton Rous je glede možnosti pridružitve koaliciji dejal, da bodo na prvo mesto dali program koalicije, in ne mandatarja. V vlado pa ne bodo stopili, če bo v vladi NSi, saj programsko niso usklajeni, ker v NSi-ju ne priznavajo NOB-ja.

SNS ni obljubljal podpore
V SNS-u pa še težko govorijo o morebitnem koalicijskem povezovanju. Predstavnica stranke Barbara Tavš Žgajner je zavrnila govorice, da naj bi dva strankina poslanca zagotovila glasova za izvolitev pomladne vlade. V stranki si želijo predvsem kulturnega ministrstva, saj bi tu SNS lahko pokazal, da zna delati, je na soočenju dejal njen vodja Zmago Jelinčič. Pojasnil je, da bi v primeru, da bodo v SNS podprli Janševo vlado, to storilo vseh šest poslancev stranke.

Janša pa je v tem kontekstu pojasnil, da obstajajo določeni zadržki glede sodelovanja s SNS-om, saj da ni mogoče enostavno podpreti določenih stališč, ki jih ta stranka zastopa.

Naveličanost volivcev
V analizi volilnih izidov so se predsedniki parlamentarnih strank večinoma strinjali, da so znak naveličanosti volilnega telesa.