Odgovor pristojnih v sindikatu pričakujejo do konca prihodnjega tedna, začetek pogajanj pa še v februarju. Foto: BoBo
Odgovor pristojnih v sindikatu pričakujejo do konca prihodnjega tedna, začetek pogajanj pa še v februarju. Foto: BoBo

K zahtevi za takojšen začetek pogajanj za uvrstitev poklicnih gasilcev v višje plačne razrede je po navedbah sindikata prispevalo več dejavnikov. Med drugim vse višji stroški osnovnih življenjskih potrebščin, skokovita rast cen energentov, stopnja inflacije, ki niža realno vrednost trenutnih plač, predvsem pa decembrsko zvišanje plačnih razredov zaposlenim v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva, nazadnje pa ta teden tudi zdravnikom in zobozdravnikom, so našteli. Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je pričakovanja in zahteve poklicnih gasilcev obravnaval na torkovi seji.

Ob tem so v sindikatu poudarili, da poklicni gasilci ne nasprotujejo uvrstitvam omenjenih skupin v višje plačne razrede, nasprotujejo pa temu, da so bile preostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicni gasilci v teh postopkih spregledani. S tem so bila namreč zdajšnja plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena.

"Poklicni gasilci v okviru enotnega plačnega sistema v javnem sektorju pričakujemo enako obravnavo, kot so je po zadnjih informacijah deležni zdravniki in zobozdravniki. Pričakujemo uvrstitve v višje plačne razrede za tolikšno število plačnih razredov, za kolikor so bile na podlagi vladnih izhodišč dvignjene uvrstitve delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov," so zapisali v sindikatu.

Ob tem so vlado in obrambno ministrstvo pozvali, naj v najkrajšem mogočem času oziroma še ta mesec začnejo pogajanja, na katerih se bodo dogovorili glede višjih plačnih razredov, pri tem pa odgovor pričakujejo najpozneje do konca naslednjega tedna.