Zastoj pred predorom Karavanke. Foto: BoBo
Zastoj pred predorom Karavanke. Foto: BoBo

Začenja se zadnji počitniški konec tedna s pričakovanim povečanim prometom. Dolge kolone vozil in zastoji skozi Jesenice so bili to poletje pogosti, kar so kljub zapori nekaterih lokalnih cest za tranzit najbolj čutili domačini. "Katastrofa. Znašli smo se, kakor smo se lahko. Ali smo čakali v koloni ali pa smo uporabljali stranske ulice. Tiste, ki so bile na voljo, ker so nekatere zaprte zaradi del." "Obremenili so celo makadamske in podobne poti, kar pa je res že zadnji stadij in bo treba nekaj ukreniti," so ogorčeni domačini.

Problema se zaveda tudi jeseniški župan Blaž Račič, saj so dobili več pritožb, pa tudi predlogov domačinov. "Glavno cesto pustimo za tranzitni promet, lokalne ceste pa pustimo lokalnim prebivalcem. Nastopi pa seveda zadrega v primeru nujnih intervencij pri veliki količini prometa. Brez potrpežljivosti ne gre."

Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Žirovnica, Kranjska Gora in Gorje Gregor Jarkovič opozarja, da je bilo pokoronsko poletje precej drugačno: "Bistveno se je zmanjšal letalski promet, velika večina je prišla z lastnimi avtomobili. Ogromno je bilo avtodomov, počitniških prikolic, bivalnih vozil. Ta masa prometa nam povzroča izjemno velike težave z zagotavljanjem prevoznosti. Zelo veliko beležimo kršitev nedovoljenih prenočitev, nedovoljenega parkiranja, ustavljanja ..."

Medobčinski inšpektorat in redarstvo štirih zgornjegorenjskih občin skupaj s policijo tudi te dni zaradi zastojev pred Karavanškim predorom zagotavlja večjo pretočnost prometa za lokalne prebivalce.

Stanje na cestah
Zastoji skozi Jesenice in proti Kranjski Gori jezijo domačine