Policija že izvaja  akcijo Bodi preVIDEN. Foto: Policija
Policija že izvaja akcijo Bodi preVIDEN. Foto: Policija
Smrkci
Sicer pa bo do 22. oktobra pod okriljem ministrstva za promet potekala tri tedne dolga akcija Bodi preVIDEN, med katero so policisti, da bi zavarovali pešce, še posebej dejavni. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Kaj med akcijo počno policisti, je podrobno opisano na spletni strani GPU-ja. Foto: MMC RTV SLO

Ker so pešci najpogosteje v prometnih nesrečah udeleženi prav jeseni in pozimi, ko je več megle in dežja in je svetli del dneva krajši, naj poskrbijo za to, da bodo vidni, vozniki pa naj pešcem dajo prednost in upoštevajo omejitve hitrosti, svetujejo na policiji. Obenem pojasnjujejo, da so zlasti starejši pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak, med drugim zaradi kršenja cestnoprometnih predpisov.

POLICIJSKI NASVETI PEŠCEM

Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);

upoštevajte prometne predpise;

prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce;

hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu;

poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.


Pešci naj bodo opremljeni z odsevniki
In kako naj pešci poskrbijo za to, da bodo vidnejši in varnejši? Nosijo naj svetla oblačila in odsevne trakove ali kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, prečkajo cesto na označenih prehodih za pešce, hodijo po pločnikih oziroma ob levem robu, skušajo pa naj tudi predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

POLICIJSKI NASVETI VOZNIKOM

Upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost;

hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve;

na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);

zunaj naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.


Tudi vozniki morajo poskrbeti za varnost pešcev. To lahko po besedah predstavnikov policije storijo tako, da jim odstopijo prednost, da prilagodijo hitrost razmeram in dosledno upoštevajo omejitve. Še posebej naj bodo previdni pred šolami in na območjih, kjer se običajno zadržuje več pešcev. Zunaj naselij na vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Policisti med akcijo posebej dejavni
Sicer pa bo do 22. oktobra pod okriljem ministrstva za promet potekala tri tedne dolga akcija Bodi preVIDEN, med katero so policisti, da bi zavarovali pešce, še posebej dejavni. Šolarje in njihove starše intenzivno opozarjajo na pomen uporabe kresničk in drugih odsevnih predmetov. Starše tudi pisno obveščajo o hujših kršitvah cestnoprometnih predpisov.