Po opravljenem nadzoru bo notranji minister z izsledki raziskave seznanil tudi javnost. Foto: RTV SLO
Po opravljenem nadzoru bo notranji minister z izsledki raziskave seznanil tudi javnost. Foto: RTV SLO
Silvo Plut
Plut je bil vloma v župnišče oproščen. Foto: RTV SLO

To je v pogovoru z Matejem in direktorjem policije Jožetom Romškom povedal predsednik sindikata Branko Prah, ki je oba že prej pozval, naj zaščitita zaposlene v policiji pred medijskim linčem glede aretacije Silva Pluta.

Mate in Romšek sta poudarila, da se zavedata vloge sindikata, ki je pomemben partner ministrstva, zato bosta vsako njegovo pobudo tudi preučila in se do nje opredelila. Praha sta seznanila tudi z razlogi za nadzor, na podlagi katerih je Mate odredil strokovni nadzor.

V sindikatu upajo, da bo nadzor policiste razbremenil odgovornosti, v nasprotnem primeru pa napovedujejo zaščito svojih članov, v skrajnem primeru tudi s stavko.

Nadzor tudi nad sodnikom in tožilko
Nadzor je minister za pravosodje Lovro Šturm predlagal tudi nad delom sodnika, ki je Plutu sodil zaradi poskusa vloma v župnišče ob kašeljski cerkvi, česar je bil nato oproščen.

Pod drobnogled bo ministrstvo vzelo tudi delo državne tožilke v omenjenem primeru, ki po oprostilni sodbi ni napovedala pritožbe. Tožilka naj bi tudi zadržala spis, zaradi česar se je rok za pritožbo iztekel, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt.

O Plutu tudi poslanci
O tem, ali so bile v zadevi Plut uporabljene vse pravne možnosti, ki bi morda lahko preprečile smrt Ljubice Ulčar, bo prihodnji teden razpravljal še odbor DZ-ja za notranjo politiko. Sklic izredne seje so zahtevali Socialni demokrati, ki jih zanima predvsem, kako so sodelovali policija, državno tožilstvo in pravosodni organi ter pristojna ministrstva.