Mate želi razčistiti, kaj se je dogajalo na policiji. Foto: RTV SLO
Mate želi razčistiti, kaj se je dogajalo na policiji. Foto: RTV SLO

O vsem razsojajo mediji in ne za to poklicana sodišča, stroka in zdrava pamet.

Sindikat policije
V iskalno akcijo Silva Pluta se je vključilo skoraj 700 policistov. Prijeli so ga 20 ur po umoru. Foto: RTV SLO

Več kot skopega sporočila za javnost, v katerem piše le, da je odredil izredni nadzor nad delom policije v primeru Plut, iz Matejevega kabineta ni bilo, s pojasnilom, da je minister zbolel, je poročala TV Slovenija.

Kot je znano, se je v preteklih dneh v medijih pojavila vrsta vprašanj o tem, ali bi lahko policija z vnaprejšnjo aretacijo Silva Pluta preprečila umor 32-letne ženske na območju Janč. Policija vztraja, da za aretacijo Pluta ni imela pravne podlage, policijski sindikat pa notranjega ministra in direktorja policije Jožeta Romška poziva, naj zaposlene v policiji zavarujeta pred javnim medijskim linčem.

Mediji iščejo krivca?
Člani sindikata zahtevajo, da jih zavarujeta pred ocenjevanjem postopkov policije in posameznih uslužbencev, še preden te postopke ocenijo pristojni organi pravne države. Policisti so namreč prepričani, da so nekateri mediji začeli mrzlično iskati krivce, da se je umor zgodil.

Na čedalje bolj vroče dogajanje okrog Silva Pluta so se oglasili tudi Socialni demokrati, ki se javno sprašujejo, ali so bile uporabljene vse pravne možnosti, da bi se s pravočasno obravnavo osumljenca morebiti preprečilo smrt Ljubice Ulčar. Zanima jih, kako so sodelovali policija, državno tožilstvo in pravosodni organi ter pristojna ministrstva. Ker želijo pojasnila, zahtevajo sklic izredne seje odbora za notranjo politiko.

V spletni anketi je na vprašanje, ali bi policija lahko preprečila umor na Jančah, pritrdilo 65 odstotkov sodelujočih, 26 odstotkov pa ne. Sodelovalo je 2.819 uporabnikov portala RTV Slovenija.
Točne izide si lahko ogledate tukaj.
Kdo vse je odpovedal?
V nacionalni stranki menijo, da omenjeno dogajanje kaže na nespametnost varnostnega sistema v Sloveniji, državi, nekaterim medijem pa očitajo nerazumljivo zaščito domnevnega večkratnega morilca.

Poslanka LDS-a Darja Lavtežar Bebler pa opozarja, da v tem primeru ni odpovedal samo institut pogojnega odpusta, ampak tudi institut mednarodne tiralice, je še poročala TV Slovenija.

O vsem razsojajo mediji in ne za to poklicana sodišča, stroka in zdrava pamet.

Sindikat policije