Policisti zahtevajo, da se presežne ure plačajo. Foto: BoBo
Policisti zahtevajo, da se presežne ure plačajo. Foto: BoBo

"Na nepravilnosti glede neizplačil presežnih ur smo predstavnike vlade in ministrstva opozarjali že v letu 2012 v fazi pogajanj za kolektivno pogodbo za policiste," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Izplačilo presežka oddelanih ur je sicer tudi del stavkovnih zahtev policijskega sindikata.

Uroševič je še dodal, da se vlada, ministrstvo, policija in pristojne inšpekcijske službe na opozorila o nepravilnostih niso odzvali, zato se je sindikat odločil, da poda zahtevek za varstvo pravic svojih članov za obdobje zadnjih petih let.

Sindikat je bil pripravljen tudi na mediacijo, saj bi s tem zmanjšali stroške sodnega postopka, a prav tako niso dobili odziva pristojnih. Za finančne posledice, ki bodo nastale po uspešnih tožbah, bosta tako odgovorna vlada in ministrstvo, je še dodal predsednik sindikata.

V sindikatu tudi ne razumejo odnosa kadrovske službe, ki se po njihovih besedah ni odzvala niti na eno od 1.000 vloženih zahtev za varstvo pravic, in prav to je, ocenjuje sindikat, "oškodovane policiste dejansko prisililo v podajo individualnih tožb".

Sindikat, ki je spomladi zbiral pooblastila policistov za skupinsko tožbo, je sicer ugotovil, da se je v zadnjih petih letih na vsakega zaposlenega v povprečju nabralo več kot 20 presežnih opravljenih delovnih ur.