Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Robert Golob bo gostil vrh parlamentarnih strank, ki se ga bodo udeležili prvaki strank, vodje poslanskih skupin, pa tudi minister za javno upravo Franc Props in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, pristojna za odnose z DZ, Maša Kociper.

Pobuda za posvet po navedbah premierjevega kabineta prihaja po "spodbudnem rezultatu posvetovalnega referenduma". Izmed vseh referendumskih vprašanj, o katerih so se volivci izrekali 9. junija, je namreč prav uvedba preferenčnega glasu prejela najvišjo podporo. Za je glasovalo 70,89 odstotka volivcev. Tudi nekaj več kot 41-odstotna volilna udeležba jasno izraža voljo volivcev, ob tem poudarjajo v Golobovem kabinetu. "Velika moralna obveznost politike je, da voljo državljank in državljanov tudi uveljavi," so ob tem zapisali v napovedi parlamentarnega vrha.

Nova izhodišča za spremembe zakonodaje bodo po njihovih navedbah temeljila na predlogu, pripravljenem v prejšnjem sklicu DZ-ja. Slednji je med drugim predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu. A predlog v parlamentu tedaj ni dobil zadostne podpore.

Za spremembo volilne zakonodaje je sicer potrebna dvotretjinska večina v DZ oz. 60 glasov poslancev.

Vrh parlamentarnih strank o vprašanju preferenčnega glasu