Devetmetrski gumenjak s kabino doseže hitrost 100 km/h. Foto: MMC RTV SLO
Devetmetrski gumenjak s kabino doseže hitrost 100 km/h. Foto: MMC RTV SLO
Policija dobila nov čoln

Policijskima čolnoma P-111 in P-66 ter gumijastemu čolnu P-88 se je pridružil majši gliser, ki bo nosil oznako P-89, in sicer v spomin na akcijo Sever, katere 20-letnico praznujemo v teh dneh. Zanj so odšteli 183.000 evrov, tri četrtine od tega zneska predstavljajo evropska sredstva, 25 odstotkov pa je šlo iz slovenskega proračuna.

Devetmetrski gumenjak s kabino doseže hitrost 100 km/h, iz Kopra do Piranskega zaliva pride v desetih minutah, z izpopolnjenim navigacijskm sistemom pa lahko sledi več plovilom hkrati. Ker ima zaprto kabino, je z njim mogoče pluti ob vsakem vremenu. Izdelalo ga je hrvaško podjetje Ris Marine, enake čolne pa uporabljata tudi hrvaška vojska in policija.

Čoln je bil ob prevzetju tudi preizkušen, izkazalo pa se je, da dosega vse zahteve glede manevrskih sposobnosti in hitrosti.

Modra meja bo še bolje varovana
Kot je ob krstu čolna med drugim dejala namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar, Postaja pomorske policije Koper opravlja naloge varovanja državne meje na morju in nadzor prehajanja čez državno mejo na pomorskih mejnih prehodih, poleg tega pa opravlja tudi nadzor nad spoštovanjem ribiške zakonodaje ter prispeva svoj delež k varnosti pomorske plovbe. Policisti pomorščaki poleg tega posvečajo tudi vso skrb morski ekologiji, "verjetno najzahtevnejše, a hkrati tudi najhvaležnejše pa so naloge, povezane z reševanjem ljudi in premoženja na morju". Nova pridobitev bo zagotovo prispevala k učinkovitejšemu varovanju modre meje, je dodala.

Policija dobila nov čoln