Prebivalci številnih manjših krajev močno nasprotujejo spremembi pravil. Foto: BoBo
Prebivalci številnih manjših krajev močno nasprotujejo spremembi pravil. Foto: BoBo
Manjši kraji bi s pravilnikom izgubili izpitne centre
V Ilirski Bistrici ne dajo izpitnega centra

Agencija za varnost v prometu je ministrstvu za infrastrukturo in prostor predlagala nov pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniških izpitov, ki predvideva združevanje manjših izpitnih centrov zaradi lažjega načrtovanja dela, nasprotujejo pa mu v nekaterih občinah. S pravilnikom se ne strinjajo niti nekatere avtošole, niti nekdanji v. d. direktorja agencije za varnost v prometu Franc Pojbič, čeprav stroka na splošno ne oporeka novostim.

Novi pravilnik o izpitnih centrih predvideva združevanje centrov v desetih manjših krajih, kjer so do zdaj potekali izpiti, a ne izpolnjujejo osnovnih pogojev. Prvotni pravilnik izpred enega leta je bil strožji, saj je predvideval samo štiri izpitne centre v vsej državi. Še vedno pa naj bi bilo v teh krajih mogoče opraviti prvi dve stopnji usposabljanja za pridobitev vozniškega izpita.
"Ko govorimo o 16 izpitnih centrih, to je 16 krajev, kjer je sedež izpitnih centrov, tam se popolnoma nič ne spremeni. Spremeni se v drugih, manjših krajih. Mi imamo 10 manjših krajev, izven sedeža izpitnega centra, kjer se tudi opravljajo izpiti. Sedaj se ti kraji zmanjšujejo z 10 na tri in to preprosto s strokovnega vidika, ker ne izpolnjujejo osnovnih pogojev. Danes recimo opravljajo ljudje izpit v okolju, kjer ni krožnega križišča, kjer ni niti semaforja, kaj šele avtocest itn. In ugotavljamo, da v več teh manjših krajih ne moremo objektivno, pošteno in enakovredno ocenjevati z ostalimi kandidati po Sloveniji. In zaradi tega v teh krajih, kjer niso izpolnjeni pogoji, se ne bo opravljal praktični del, teoretični pa se bo še vedno lahko," je pojasnil Igor Velov direktor agencije.

V nekaterih izpitnih centrih po državi naj bi zgolj omejili obseg kategorij vozniškega izpita, iz Ribnice in Kočevja bi se bilo treba voziti v Ljubljano, z Raven na Koroškem pa bodisi v Slovenj Gradec bodisi v Velenje.
Občani Ilirske Bistrice pa bi po novem morali v Postojno. V Ilirski Bistrici občina zato na pobudo občanov zbira podpise proti ukinitvi centra, danes so celo izvedli protestno oviranje prometa. Ali bo pravilnik v tej obliki sprejet in kdaj naj bi to bilo, saj naj bi začel veljati 1. septembra, na ministrstvu za infrastrukturo in prostor zaradi dopustov še ne morejo odgovoriti.

Manjši kraji bi s pravilnikom izgubili izpitne centre
V Ilirski Bistrici ne dajo izpitnega centra