Na odboru za kulturo so pretresali dogajanje na RTV Slovenija. Foto: DZ/Matija Sušnik
Na odboru za kulturo so pretresali dogajanje na RTV Slovenija. Foto: DZ/Matija Sušnik

Na parlamentarno sejo je prišel tudi nekdanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough, ki ni zanikal 10-milijonskega primanjkljaja.

Poslanec Andrej Hoivik (SDS), predlagatelj seje: "Namen te nujne seje je, da razčistimo dejstva."

In nekatera dejstva so bila vendarle pojasnjena ob siceršnjem napadu na konkretne novinarje informativnega programa in zaščiti peščice.

"Če bi uprava vsaj nadaljevala ukrepe, ki jih je začrtalo nekdanje vodstvo, bi zavod lahko tudi letos posloval brez izgube. Namesto tega pa uprava krši veljavni finančni načrt in želi napihniti 10-milijonsko izgubo, ki jo bomo krili mi, plačniki RTV-prispevka. Po drugih ocenah pa bo ta luknja lahko tudi 12-milijonska," je na seji povedal Grah Whatmough.

"Kršenje letošnjega finančnega načrta se je seveda začelo že spomladi, kršil ga je takratni generalni direktor, kršil ga je na primer s prodajo delnic," je povedal predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici. Glede 10-milijonske izgube pa je povedal: "Taisto izgubo je v enaki višini predvidevalo že poročilo generalnega direktorja konec junija."

"Nihče ni bil odpuščen, nikomur ni bila spremenjena pogodba, z zgroženostjo spremljamo poskuse pritiskov na uredništvo," je povedal predsednik Uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić.

"Čistke, ki se dogajajo, bolj spominjajo na totalitarne čase nekdanje države kot pa na delovanje demokratičnega medija demokratične države," je navedel nekdanji direktor TV Slovenija Uroš Urbanija.

"Ker je zgodovinski spomin vsakega posameznika žal prekratek; znani so primeri programskih svetnikov, imenovanih v DZ-ju, torej s politično večino, ki so se javno hvalili, da lahko urednicam in urednikom na RTV Slovenija naročajo, kaj naj bo na programu in česa naj ne bo," pa je povedal Marko Rusjan, sekretar na ministrstvu za kulturo.

Prav na to so spomnili tudi nekateri člani odbora in sklepov SDS-a večinsko niso podprli.

Celoten posnetek 19. nujne seje Odbora za kulturo
Na odboru poslanci o RTV Slovenija