Foto:
Foto:
Janša pred DZ-jem
Bajuk pred DZ-jem
Bizjak pred DZ-jem
Pristojni urad je ugotovil znake goljufije pri poslovanju družbe Orion

Opozicijski in koalicijski poslanci so se strinjali, da so bila v aferi SIB in primeru Orion storjena kazniva dejanja.

Kot je poročal Radio Slovenija, so predstavniki opozicije veliko očitkov namenjali tožilstvu in pristojnim finančnim institucijam, češ da niso opravile svojega dela. Predstavniki pozicije pa so jim odgovarjali, da naloga vlade ni odločanje o finančnih transakcijah. Svoje stališče glede omenjene afere sta uvodoma predstavila dva izmed pobudnikov izredne seje, Andrej Bajuk iz NSi-ja in Janez Janša iz SDS-a, stališče vlade pa je predstavil pravosodni minister Ivan Bizjak.

Janša za afero krivi institucije
Izredne seje DZ-ja in afere SIB najbrž ne bi bilo, če bi državne institucije po prvi izredni seji na to temo opravile svoje delo. To je v uvodnem nastopu na izredni seji DZ-ja dejal prvak SDS-a Janez Janša in dodal, da je dogajanje v SIB-u politično od samega začetka.

Ob tem je povzel nekatera znana dejstva o dogajanju v tej banki, predvsem ob nakupu in prodaji večinskega deleža od Energetike. Janša se je dotaknil tudi nepravilnosti v Orionu in Pay Consultingu. Dejal je, da so bile že leta 1997 podane kazenske ovadbe zoper nekatere iz Oriona, a se ni zgodilo nič, vse dokler niso prišle na dan povezave s SIB-om.

Bajuk kritično o Banki Slovenije
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je podal mnenje o poročilih, ki so jih DZ-ju poslale pozvane institucije. Osredotočil se je predvsem na poročila vlade in Banke Slovenije. Ob tem je poudaril, da bi centralna banka morala vedeti, da javno podjetje Energetika ne bo moglo obvladati tveganj, ki so izhajala iz dolgoletnega nepravilnega poslovanja SIB-a.

Banka Slovenije je namreč v poročilu navedla, da ob odločanju glede vloge za pridobitev kvalificiranega deleža nič ni kazalo na to, da Energetika ne bo sposobna nadzirati poslovanja banke, je še dodal Bajuk.

Bizjak: Vlada bo uvedla spremembe
Pravosodni minister Ivan Bizjak je poudaril, da vlada ni mogla vplivati na poslovanje SIB-a, Oriona in Pay Consultinga, saj ni njihova lastnica, zato odgovornosti ne more nositi. Kljub vsemu pa vlada tega dogajanja ne more spregledati, zato je preverila ustreznost sistemskih okvirjev.

Pri tem je ugotovila, da je pravna regulativa, ki ureja finančni trg, dobro izpostavljena, so pa potrebne nekatere spremembe. Vlada naj bi tako predlagala nekatere dopolnitve zakonov, povečanja pristojnosti Banke Slovenije ter celovitejše uredila instrumente združevanja nadzornih institucij na finančnem področju.


Urad proti korupciji: Šlo je za goljufijo!
Po ugotovitvah Urada za preprečevanje korupcije sta družbi Orion in Pay Consulting verjetno naklepno izkoriščali državljane. Družbi sta stranke, ki so potrebovale kredit, pa niso bile kreditno sposobne ali niso poznale bančnih ponudb, pri t.i. sell and lease back poslih zavajali, piše v poročilu urada, ki ga je vlada posredovala DZ-ju med izredno sejo. Brez sodelovanja bančnih uslužbencev in notarjev tovrstnih poslov družbi ne bi mogli izvajati oz. bi jih lahko izvajali le v manjšem obsegu, ugotavlja urad. V poročilu sklene, da imajo dejanja obeh družb znake goljufije.

LDS: Ne skrivamo ničesar
LDS je davčni upravi dal soglasje k preverjanju strankinega poslovanja z družbama Orion in Pay Consulting. Zanj so se odločili zaradi obtožb, ki so bile na račun poslovanja LDS-a z omenjenima družbama izrečene na ponedeljkovi seji odbora DZ-ja za finance. Soglasje za preverjanje morebitnega zasebnega poslovanja s podjetjema sta davčni upravi dala tudi Gregor Golobič ter Mile Šetinc. Kot so sporočili iz LDS-a, niti stranka niti kateri od njenih funkcionarjev ne skrivajo ničesar ter se ne izogibajo preverjanju. Zato so tudi podali svoje soglasje davčni upravi.