SDS podpira svojega ministra. Foto: BoBo
SDS podpira svojega ministra. Foto: BoBo

Minister dela dobro, ministrstvo za okolje in prostor je bistveno bolj odzivno na vse pobude, ki prihajajo, vzpostavljen je boljši trend na področju okolja in prostora, je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec.

"Kar se tiče zadev, ki se mu očitajo v interpelaciji, menimo, da so brezpredmetne," je dejal. Ob tem pa dejal, da je prisluškovanje v zasebnih pogovorih za njih problematično. Če dopuščamo ta diskurz, potem imamo v tej državi v nadaljevanju verjetno velik problem, glede na to, da se tehnologija izboljšuje in da vsak lahko snema kogar koli, je dejal in ocenil, da "smo na nevarni poti", če privolimo v to, da je to neki instrument, da se nekomu izbija verodostojnost.

Sorodna novica Vizjak bo očitke pojasnjeval v odgovoru na interpelacijo. DeSUS: Prevzame naj odgovornost.

Po njihovem mnenju so bili ti nezakoniti prisluhi in posnetki brezpredmetni. "V nobenem primeru v teh prisluhih ali v teh podatkih ni prišlo do nobene realizacije, ki bi šla v škodo državo," je poudaril Krivec. Vizjak po njihovem mnenju ni v nobenem prekršku, kaj šele, da bi bile kakršne koli nezakonitosti, je povedal in dodal, da lahko Vizjaku očitajo mogoče kakšno neprimerno govorjenje.

"Vizjaku nobene stvari ne očitamo in nobena stvar, ki je bila poudarjena v interpelaciji, ne gre v tej smeri, da bi kar koli kršil in bi moral za to odstopiti," je poudaril Krivec.

"Realizirane vse zaveze"

Predsednik odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor Bojan Podkrajšek je medtem poudaril, da so člani odbora v analizi dela ministra Vizjaka od marca 2020 do danes ugotovili, da so bile realizirane vse stvari, ki so bile zavezane v koalicijski pogodbi, in projekti, ki jih je predstavil na zaslišanju ob imenovanju v DZ-ju, pa tudi pobude, ki so prihajale od poslancev in županov. "V naši poslanski skupini ima Vizjak vso podporo," je dodal.

Krivec glede glasovanja drugih koalicijskih partneric ni želel ugibati, je pa pojasnil, da je šel Vizjak do njih in da bodo svoje povedali na razpravi o interpelaciji. O interpelaciji se bo vsak odločil po svoji vesti, je dejal.

Vizjak: Vsi očitki so neutemeljeni

Sorodna novica Tonin: Vizjaku in Janši sem povedal, da Vizjak nima več podpore NSi-ja

Tudi Vizjak je navedbe v interpelaciji, za katero si je DZ v petek rezerviral 16 ur razprave, v vseh točkah zavrnil kot neutemeljene. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, navedbe ne temeljijo na resničnih dejstvih in konkretnih podatkih, predlagatelji pa da niso dokazali, da bi pri svojem delu kršil zakonodajo s področja okolja in prostora. Interpelacijo vidi kot priložnost, da pojasni ozadje dogajanja leta 2007, ko je želel prepričati Bojana Petana, naj ne izvede škodljivega prevzema Term Čatež.

Interpelacijo za Vizjaka so vložile stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina NeP, očitki so številni, povod za interpelacijo pa je bila objava posnetkov Vizjakovih pogovorov s Petanom.