Poslanci bodo za svoje delo prejemali manjše plače. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bodo za svoje delo prejemali manjše plače. Foto: MMC RTV SLO
Država zateguje pas

Gantar je še pojasnil, da bodo poslanske skupine pripravile in v parlamentarno proceduro vložile novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero bi plače predsednika, podpredsednikov in generalne sekretarke DZ-ja znižali za en plačni razred oz. približno 200 evrov bruto.

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju sicer predsednika DZ-ja uvršča v 65. plačni razred, podpredsednike v 62. plačni razred, poslance pa od 55. do 62. plačnega razreda, odvisno od funkcij v parlamentu. Z novelo zakona, ki jo bodo vložili poslanci, pa bi kot najnižjega določili 54. plačni razred. Poslanci naj bi sicer nižje plače prejemali eno leto, nato pa bodo preučili, ali je takšen ukrep še potreben.

Zakonske spremembe bodo, je še dejal Gantar, poslanci vložili sami, saj se jim zdi edino sprejemljivo, da o teh vprašanjih kot samostojna veja oblasti odločijo sami. Novelo bodo predvidoma vložili v prvi polovici prihodnjega tedna.

Privarčevali ne bodo veliko, a pomemben je zgled
Gantar ob tem priznava, da z znižanjem poslanskih plač ne bodo veliko privarčevali, a se mu zdi tak ukrep potreben zaradi delovanja z zgledom.

Predsednik DZ-ja je vodjem poslanskih skupin obenem predlagal tudi nekatere druge varčevalne ukrepe. Tako jim je dal v presojo spremembe pravilnika o mednarodni dejavnosti, s katerimi bi omejili potovanja v tujino in zmanjšali število delegacij.

Varčujejo tudi z manjšim voznim parkom
V državnem zboru bodo med varčevalnimi ukrepi tudi zmanjšali vozni park za dve vozili, ne bodo menjavali opreme v pisarnah, zmanjšali bodo dobavo cvetličnih aranžmajev ipd. Nekaj bodo prihranili tudi, ker zaradi nepripravljene dokumentacije v tem letu ne bo načrtovane obnove male dvorane na Šubičevi, je še pojasnil Gantar.

T. K.

Država zateguje pas