Izredna seja DZ-ja o noveli zakona o zdravstvenem zavarovanju bo v petek. Foto: RTV SLO
Izredna seja DZ-ja o noveli zakona o zdravstvenem zavarovanju bo v petek. Foto: RTV SLO
Sašo Peče, SNS
Podrobnosti o predlogih obeh strani še niso znani. Foto: RTV SLO
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič
Vzajemna meni, da je vladni predlog dober, ampak ne v celoti izvedljiv. Foto: RTV SLO

Minister za zdravje Andrej Bručan je kolegiju predsednika DZ-ja predlagal, da vladno novelo, s katero naj bi se preprečile posledice in upošteval interes za skoraj milijon zavarovancev, ki naj bi bili ob preoblikovanju največje zdravstvene zavarovalnice oškodovani, obravnava po nujnem postopku.

Premier Janez Janša je dejal, da je vlada predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vložila, da bi zagotovila transparentno lastninjenje Vzajemne.
SNS-ov predlog bo počakal
Z vladnim predlogom se strinjajo vse poslanske skupine razen SNS-a, ki je v postopek sprva vložil nepopoln predlog in ga nato dopolnil. Kljub vsemu je kolegij odločil, da bo vladni predlog obravnavan prvi. SNS je predsedniku DZ-ja Cukjatiju, ki je dejal, da bo zaradi nepopolnosti strankinega zakona najprej obravnavan vladni predlog, očital zavajanje, laži in politično korupcijo.

Poslanec SNS-a Sašo Peče je dejal, da dopolnjeni predlog teži k temu, da se preveč plačane premije vrnejo zavarovancem v obliki delnic. Vladni predlog, ki je v DZ prispel deset minut za predlogom SNS-a, pa, kot navaja Peče, teži k nacionalizaciji zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. V SNS-u pričakujejo, da bo DZ v skladu s poslovnikom najprej po rednem postopku obravnaval njihov predlog.

V nasprotnem primeru je Peče napovedal ustavno presojo vladnega zakona. Ni pa izključil niti upravnega spora zaradi nespoštovanja poslovnika DZ-ja in zbiranja podpisov državljanov za razpis referenduma.

Jaklič: Predlog neizvedljiv
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je pojasnil, da se z vladnim predlogom načeloma strinja, a se mu zdijo takšne določbe neizvedljive. V zavarovalnici namreč menijo, da bodo po sprejemu takšnega zakona njeni člani ostali brez delnic, Vzajemna pa se ne bo uspela preoblikovati in tako ne bo mogla začeti nove razvojne poti kot največja slovenska zavarovalnica na področju osebnih zavarovanj.

Vlada za soodločanje zavarovancev
Vlada je predlog, vložen v torek, označila kot rešitev, pri kateri ne bi bila oškodovana ne država in ne oškodovanci. Predlog vladne novele med drugim določa preoblikovanje statuta in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne do 1. maja letos. V roku enega leta pa je predvideno sprejetje posebnega zakona o preoblikovanju Vzajemne, pri čemer bodo imeli njeni zavarovanci možnost soodločanja.