Foto:
Foto:
Ponovno so razširili pravico do mostička.

Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana gre za še nerazporejena sredstva, ki se bodo porabila letos in prihodnje leto, in sicer za skrajševanje čakalnih dob po posebnem programu in prioritetah. Te bo pripravilo ministrstvo.

Dobiček je posledica spremembe rokov za plačilo prispevkov, zaradi česar bodo prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje iz pokojnin in nekaterih drugih prejemkov izjemoma vplačani 13-krat.

V blagajni naj bi se tako nabralo 428 milijard tolarjev, vendar omenjenega presežka ZZZS ne bo smel porabiti. Tako bo imel na voljo le dobrih 422 milijard tolarjev, kar predstavlja 6,38 odstotka BDP-ja ali 0,17 odstotne točke manj kot lani.

Odhodki naj bi bili za 16,6 milijarde višji kot lani, sredstva za izvajanje posameznih programov pa naj bi se povečala za skoraj sedem milijard tolarjev.

Pravica do mostička spet razširjena
Skupščina je sicer ponovno razširila pravico do mostička v zobozdravstveni dejavnosti, na kar so pred sejo z manifestacijo opozorili tudi predstavniki ZSSS-ja. Zavod je razširil tudi pravico do uporabe inzulinske injekcije, do katere bodo po novem upravičeni tudi najtežji bolniki in nosečnice.

Nova člana skupščine
Izglasovali so tudi nova člana skupščine, in sicer Dorjana Marušiča in Franca Koširja. Slednji je kandidiral tudi za člana uprave, a je bil zavrnjen.