Foto:
Foto:
Čaka ZZZS leto zatiskanja pasu?
Zdravila naj ne bi bila bistveno dražja.

Po seji upravnega odbora ZZZS-ja je generalni direktor Borut Miklavčič povedal, da je s tem končan postopek usklajevanja, skupščina zavoda pa bo lahko 30. marca odločala o predlogu, ki ga mora nato potrditi še vlada.

Del odgovornosti tudi na vladi
V finančnem načrtu je predvideno pozitivno poslovanje v višini 5,5 milijarde tolarjev, vendar še ni določeno, kdaj naj bi se sredstva porabila. Načrt predvideva zmanjšanje stroškov za zdravila in nadomestila ter stroškov službe zavoda.

Za zmanjšanje stroškov na področju zdravil in nadomestil je treba sprejeti tudi ustrezne ukrepe, da bi lahko izvajali predlagani finančni načrt, je povedal Miklavčič. Zato je upravni odbor na ministrstvi za zdravje in za finance naslovil opozorilo, da sta tudi sami odgovorni za načrtovano zmanjšanje.

Načrt prijazen državljanom
Sekretar na ministrstvu za zdravje Dorijan Marušič pa je dejal, da je predlog naravnan k zadovoljevanju potreb državljanov, saj je v primerjavi s prvotnim predlogom finančnega načrta, ki je bil predstavljen decembra lani, za izvajanje programov zagotovljenih za tri milijarde tolarjev več sredstev.

Po sprejetju konvergenčnega programa vlade pa je pred zdravstvenim sistemom v celoti in tudi pred ZZZS-jem največji izziv, da mora leto končati brez izgube, še meni Marušič.