Gosta podkasta Umetnost možnega sta bila Suzana Kos (Delo) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija). Foto: Radio Slovenija
Gosta podkasta Umetnost možnega sta bila Suzana Kos (Delo) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija). Foto: Radio Slovenija

Dobili smo nov parlament in mandatarja, novo vlado pa utegnemo dobiti prihodnji teden, morda še pred napovedovanim 3. junijem. In videli smo tudi že prve politične praske – ne v novi vladni koaliciji, ampak v opoziciji. Stranki SDS in NSi sta najprej napadli Golobov šprint skozi parlamentarne postopke s svežnjem zakonskih predlogov. Po tem pa je NSi v preteklih dneh nepričakovano prehitel SDS po levi pri sestavljanju parlamentarnih odborov. "Na vse pretege se del NSi-ja trudi zanikati, da so se s SDS-om znašli v konfliktu, potem ko so namesto njih zasedli predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ. A dejstvo je, da gre za konflikt," meni Gregor Drnovšek s Televizije Slovenija, saj je bilo po njegovih besedah "po hodnikih mogoče slišati marsikaj z obeh strani": "Pragmatizem v opoziciji je drugačen kot lojalnost v koaliciji. V opoziciji vsaka stranka skrbi zase in se bojuje za kak dodaten odstotek glasov na naslednjih volitvah. In v takih trenutkih se kaže odmik NSi-ja od SDS-a."

Pragmatizem v opoziciji je drugačen kot lojalnost v koaliciji. V opoziciji vsaka stranka skrbi zase in se bori za kak dodaten odstotek glasov na naslednjih volitvah. In v takih trenutkih se kaže odmik NSi-ja od SDS-a.

Gregor Drnovške, TV Slovenija

Ali podjetniški prijemi delujejo tudi v politiki?

Za zdaj složna, a brez dvoma nepredvidljiva pa je situacija v koaliciji in predvsem v največji poslanski skupini Gibanja Svoboda, ki šteje kar 41 poslancev. Ti se med seboj ne poznajo dovolj dobro in tudi še niso med seboj sodelovali, zato utegne to biti v odločilnih političnih trenutkih velik izziv. Suzana Kos, komentatorka Dela, je ugotovila, da so poslanci in drugi člani Gibanja Svoboda, ki se bodo znašli na kadrovskem vrtiljaku nove vlade, morali rešiti znameniti Gallupov test, s pomočjo katerega se ugotavlja, kako posameznik deluje v skupini, bodisi kot vodja tima ali kot del tima. Test so morali narediti vsi poslanci in nekateri drugi člani, ki se pojavljajo v različnih kadrovskih kombinacijah prihodnje vlade.

"Do informacije o tem, da so v Gibanju Svoboda izvajali Gallupov test med svojimi ljudmi, sem prišla po naključju, ker sem komentirala, da določeni ljudje v tej stranki preprosto ne gredo skupaj glede na svoj značaj, ker imajo nekateri voditeljske lastnosti in takšni težko skupaj funkcionirajo. In mi je bilo rečeno, da morajo opraviti Gallupov test, ki se menda v gospodarstvu precej uporablja," pojasnjuje kolegica z Dela. Skušala je dobiti tudi pojasnila kakšnega strokovnjaka, ki se na to spozna, da bi ji bolje pojasnil, kako se ta test uporablja in kaj se z njim ugotavlja, a so jo kar trije strokovnjaki zavrnili. Spraševala jih je namreč, ali je mogoče te menedžerske prijeme uporabljati tudi v politiki.

Nova "selektorka" Jelka Godec

Primer, ki kaže na težave pri sestavljanju ekipe, je seveda tudi kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič, ki je sam zatrjeval, da ne bo minister. A treba bo počakati na prve poteze, da bomo lahko ocenjevali uspešnost Golobove ministrske ekipe.

Suzana Kos, Delo

Medtem v novem sklicu parlamenta od prvega dne spremljamo veliko "političnega preigravanja" ali po domače – driblanja, kot se v nogometnem žargonu radi izražamo tudi, ko komentiramo politiko. "Driblanja je bilo veliko, zgodil se je kak prepovedan položaj, izbrani so bili tudi selektorji," se pošali Drnovšek in nadaljuje: "Da je to v SDS-u postala Jelka Godec, je povedno. Ni skrivnost, da je bil tudi Danijel Krivec presenečen nad zamenjavo, saj je še dan prej verjel, da bo ostal vodja tudi v novem sklicu. Godec je s svojimi nastopi že pokazala, kakšna bo drža SDS-a v parlamentu – zelo poslovniška, ne nujno povezovalna. To se je že pokazalo na prvi seji z množico vloženih zakonov in referendumskimi pobudami, tudi na zakon o vladi."

Medtem se vrstijo odzivi zlasti gospodarstva in zdravnikov na koalicijsko pogodbo, ki je sicer po podpisu nihče več ne prebira, istočasno je tudi kandidatna lista za ministrsko ekipo deležna očitkov o pomanjkanju strokovnosti, kilometrine in tudi tega, da kandidat za finančnega ministra ni makroekonomist. "A to seveda ni garancija, da bo dober minister, kot ni nujno, da je dober novinar tudi dober urednik. Sestavljanje vlade ni bilo enostavno. Marsikdo se ni odločil pridružiti ministrski ekipi, to je povedal tudi Golob. Primer, ki kaže na težave pri sestavljanju ekipe, je seveda tudi kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič, ki je sam zatrjeval, da ne bo minister. A treba bo počakati na prve poteze, da bomo lahko ocenjevali," še pove Suzana Kos.

Da ne bo ostalo le pri nogometnem žargonu, pa sogovorniki pokomentirajo tudi zaključek nogometnega prvenstva.

Umetnost možnega: Suzana Kos (Delo) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija)