Postopek do uveljavitve pravice do oskrbovalca je zelo dolg, traja vsaj štiri mesece. Foto: BoBo
Postopek do uveljavitve pravice do oskrbovalca je zelo dolg, traja vsaj štiri mesece. Foto: BoBo

Najprej ministrstvu za solidarno prihodnost nekaj mesecev ni uspelo vzpostaviti informacijskega sistema, zdaj pa zaradi dolgotrajnosti postopka stoji na stotine prošenj.

Do zdaj smo to pravico poznali kot pravico do družinskega pomočnika. Kjer je šlo zgolj za prevedbo v nov pravni okvir, težav ni bilo. Na novo pa je na Centre za socialno delo od 1. januarja prispelo kar 1400 vlog za pravico do oskrbovalca družinskega člana. Od tega jih je 500 prejelo odločbo, kar pa še ne pomeni dosti, saj, kot pove sekretarka skupnosti CSD-jev, Tatjana Milavec: "Kljub temu da upravičenci odločbe prejmejo, to ne pomeni vstopnice za pravico do oskrbovalca družinskega člana."

Po odločbi potrebujejo še začasni izvedbeni načrt, še prej mnenje komisije itd. In tako je postopek do uveljavitve pravice nenormalno dolg: "Zagotovo štiri mesece, to je najmanj, kar lahko rečem."

Toda gre za najbolj ranljive osebe, ki sodijo v četrto in peto kategorijo potrebne zdravstvene oskrbe, in ko potrebujejo pomoč, jo potrebujejo takoj. Tako je lahko po novem pravico do družinskega pomočnika uveljavilo zgolj 360 upravičencev, drugi so v čakalni vrsti v različnih fazah postopka. "Postopki so res dolgotrajni. Ocenjujemo, da ogrožajo zagotavljanje pravočasne pomoči tistim, ki jo potrebujejo," opozarja Milavec.

Na centrih za socialno delo opozarjajo, da imajo za tolikšen obseg dela premalo, zgolj 18 zaposlenih. Ob tem predlagajo sistemske spremembe in poenostavitev postopkov. Seveda, če bo za to dovolj politične volje.