Foto:
Foto:
Pravilnik po mnenju zbornice zdravstvene nege pomeni poseganje v integriteto posameznika, v njegovo intimno sfero in človekove pravice. Foto: MMC RTV SLO

V zbornici med drugim menijo, da "ne zagotavlja enakih pravic do verske duhovne oskrbe pripadnikom različnih veroizpovedi". Pravilnik je po mnenju predsednice zbornice Darinke Klemenc diskriminatoren tudi zato, ker ne določa enakih pravil za vse zdravstvene ustanove, kar kaže na možnost neenakomerne duhovne oskrbe posameznikov. Ne velja namreč za tiste zdravstvene zavode, ki nimajo vsaj 500 pacientov oz. na psihiatriji vsaj 300 pacientov enake veroizpovedi, je pojasnila.

Ni natančnih definicij in pojasnil


Pravilnik po njenih besedah odreja več oskrbe pacientom s psihiatričnimi ter onkološkimi obolenji in tistimi na rehabilitaciji, ločevanje pacientov po obolenjih in diagnozah pa pomeni diskriminacijo. Prav tako ni točno opredeljeno, ali gre za izvajanje verske duhovne oskrbe le v bolnišnicah ali tudi tam, kjer se izvaja samo nujna medicinska pomoč, dodaja predsednica zbornice.

Klemenčevo moti tudi to, da pravilnik ne definira pojma verska duhovna oskrba in ne predpisuje enotnega načina seznanjanja pacientov z možnostjo verske duhovne oskrbe.

Ker je postavljena zahteva, da ustanova zagotovi poleg prostorskih tudi tehnične pogoje za versko oskrbo, se v zbornici sprašujejo, kako bodo ob neprestanih racionalizacijah in ob soočanju s premalo sredstev za zaposlovanje medicinskih sester zagotovili sredstva za ureditev prostorov za vse veroizpovedi in za zaposlovanja profesionalnih duhovnikov.

PREBERITE TUDI
- Pravilnik o organizaciji in načinu verske duhovne oskrbe v policiji
- Pravilnik o organizaciji religiozne duhovne oskrbe vojaških oseb