Krčenje uredništev v imenu varčevanja in ustvarjanja dobička je nespametna poslovna odločitev, saj brez vsebine tudi medija, s katerim bi ustvarjali prihodek, ne bo več, menijo.

Obenem tako početje spodkopava verodostojno novinarstvo in zmanjšuje pravico javnosti do obveščenosti, so poudarili v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Ob tem, ko že dalj časa poudarjajo pomen lokalne informacije in nujnost ohranjanja dopisniških mrež medijskih hiš po Sloveniji, kot še posebej skrb vzbujajoče vidijo, da so med odpuščenimi v veliki meri že sicer maloštevilni dopisniki. To bo po njihovem mnenju prispevalo k nadaljnjemu siromašenju lokalnih vsebin, zaradi katerih je Večer skozi leta postal zaupanja vreden del skupnosti na območju, ki ga pokriva.

Novinarji Večera po navedbah DNS-ja opozarjajo, da nimajo informacij, kako bo organizirano njihovo delo po odhodu sodelavcev in kdo bo prevzel naloge odhajajočih. Prav tako se sprašujejo, kdaj se bo končalo varčevanje na njihovih plečih. Zdajšnje odpuščanje namreč ni prvo v zadnjih letih, napovedana pa je že nadaljnja racionalizacija, kar po navedbah društva najverjetnejša pomeni nova odpuščanja.

V društvu so posvarili, da v negotovih razmerah tudi nekateri preostali zaposleni razmišljajo o odhodu ne samo iz podjetja, ampak tudi iz novinarstva. "Izrisuje se jasna spirala navzdol, ki jo lahko preprečijo le modre poslovne odločitve," so poudarili.

Mediji po njihovih navedbah potrebujejo odgovorne in sposobne lastnike in direktorje, ki znajo ustvarjati poslovne modele, v katerih bo kakovostno novinarstvo lahko živelo.

Spomnili so, da se je vlada v koalicijski pogodbi zavezala, da bo ustvarjala stabilno in varno delovno okolje za novinarje ter da bo zagotavljala preglednost in pluralnost medijskega okolja. Pozvali so k čimprejšnjemu sprejetju zakona o medijih, ki bi uredil razmere.