Ob tem je izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Gazi in poudarila potrebo po trajnem premirju.

"Pomembno je, da smo zaveznice glede ruske agresije v Ukrajini enotne," je na zasedanju v češki prestolnici poudarila Fajon in dodala, da morajo Rusiji pošiljati jasna sporočila, da se mora vojna končati.

Po njenih besedah Slovenija sicer podpira vsa prizadevanja, ki bi vodila k trajnemu in pravičnemu miru v Ukrajini, kot tudi prizadevanja za preganjanje odgovornih za vojne zločine, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ministrica je ob tem izrazila tudi zaskrbljenost nad razmerami v Gazi. "Vojno je treba končati in doseči trajno premirje. Treba je tudi zagotoviti dodatno humanitarno pomoč in zaščititi civiliste, ki živijo v grozljivih razmerah," je dejala in v luči korakov Slovenije za priznanje Palestine vnovič poudarila, da je rešitev dveh držav edina pot za mir na Bližnjem vzhodu.

Kot regijo, ki ima za Nato strateški pomen, je Fajon izpostavila Zahodni Balkan in se zavzela za transatlantsko perspektivo držav te regije. Podprla je še nadaljnjo krepitev političnega dialoga z indijsko-pacifiškimi partnerji, kar bo tudi ena od osrednjih tem julijskega vrha voditeljev Nata v Washingtonu.

Dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov Nata je sicer namenjeno prav pripravam na julijski vrh v ZDA, s katerim bodo med med 9. in 11. julijem zaznamovali 75. obletnico zavezništva. Poleg Ukrajine in sodelovanja s partnerji v indijsko-pacifiški regiji bo pomembna tema tudi krepitev obrambne in odvračalne drže Nata.