Izpostavila sta tudi naslednji izziv, ki službo čaka ob predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Na slovesnosti v Centru za varovanje in zaščito, ki deluje v okviru Generalne policijske uprave, je Olaj izpostavil, da je vprašanje varnega življenjskega okolja danes v ospredju bolj kot kdajkoli prej. Epidemija covida-19 je namreč vplivala tudi na družbeno klimo in občutek varnosti pri nas, varnostne grožnje pa so ob spreminjajočih se družbenih razmerah postale čedalje bolj nepredvidljive.

Center za varovanje in zaščito je že vse od ustanovitve leta 1991 po njegovih besedah eden pomembnejših členov nacionalnega varnostnega sistema. "Vse od svojega nastanka dokazuje, da je nepogrešljiv del policije," je poudaril Olaj. Spomnil je na vrsto pomembnih dogodkov, obiskov tujih državnikov in drugih visokih predstavnikov, ki so zahtevali kompleksno varovanje.

Med drugim je omenil obisk papeža Pavla Janeza II., pa obisk ameriškega predsednika Billa Clintona, odmevno srečanje ameriškega in ruskega predsednika Georga Busha in Vladimirja Putina ter obisk britanske kraljice Elizabete II. Ravno Center za varovanje in zaščito je vsakič poskrbel za vrhunsko varovanje in prav tej službi se gre zahvaliti, da so ti dogodki, skupaj s priznanji za uspešno delo slovenske policije, odmevali preko naših meja in ponesli pozitivno podobo Slovenije daleč v svet, je poudaril.

Se je pa ob tem Olaj dotaknil tudi prihajajočih mesecev oz. časa predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko bo glavnina najzahtevnejših nalog zopet na plečih centra. Verjame pa, da bodo delo opravili brezhibno, že zato, ker gre za enoto, ki v svoje vrste sprejema le najboljše.

Notranji minister Aleš Hojs je prvo izkušnjo z omenjeno služb imel leta 2012, ki je prvič postal varovana oseba. Kot je dejal na današnji slovesnosti, se človek, ki je navajen na svobodo, kar težko navadi na takšno spremstvo. "A vendar že v tistem času sem spoznal, kako pomembno in nezamenljivo je vaše delo," je povedal.

Varovanje najvišjih predstavnikov EU bo po njegovih besedah težji preizkus, kot je bil leta 2008, saj smo v drugačni varnostni situaciji. Svet živi drugače, teroristični napadi so skoraj potencialna stalnica, pred dnevi pa smo bili v Belorusiji po njegovih besedah priča "državnemu terorizmu", je med drugim opozoril minister.

Tudi vodja Centra za varovanja in zaščito Bojan Oman je izpostavil, da je slovenska policija skupaj s centrom tik pred enim najpomembnejših izzivov v zadnjem obdobju - opraviti varovanje dogodkov ob predsedovanju Svetu EU. "Da nam je zaupana tako pomembna naloga, pomeni zaupanje vrste institucij v naše preteklo delo in v vas, ki ste tukaj. Pove tudi, da je center v preteklosti naloge opravljal strokovno in zanesljivo," je pojasnil.

Kljub kadrovski problematiki omenjena služba danes skrbi za varnost več kot 100 objektov in vzdržuje vsakodnevno komunikacijo z vsemi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi. Budno skrbijo za varnost več kot 30 domačih varovanih oseb ter dodatno letno povprečno opravijo tudi po 70 tujih varovanj, je navedel Oman.

Organizacija je skozi obdobja po njegovih besedah prebrodila veliko pretresov, a se je zmeraj postavila na noge in pokazala, kako trdoživa in suverena je.