Poleg tega bosta v kratkem v Litvo odšla še dva slovenska policista. Litva je na drugi strani spomladi pomagala Sloveniji pri varovanju schengenske meje s Hrvaško. Skupaj z estonskimi in poljskimi policisti so bili na meji s Hrvaško med majem in začetkom julija.

Podobno je solidarnost z Litvo izrazila tudi Slovaška, skupaj pa sta napovedali tudi solidarnost z Latvijo in Poljsko, če bo to potrebno, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Hojs in Mikulec sta se sicer pogovarjala tudi o razmerah v Afganistanu, kjer so oblast prevzeli talibani. Razpravljala sta o nadaljnjih ukrepih zaradi tamkajšnjih razmer in morebitnega vpliva na varnostne razmere v EU-ju. Ministra sta izmenjala tudi izkušnje o evakuaciji osebja v Afganistanu, ki je sodelovalo z vojaki obeh držav v Afganistanu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Situacija v Afganistanu je bila sicer danes tudi tema telefonskih pogovorov premierja Janeza Janše s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom. Kot je Janša sporočil na Twitterju, je z Michelom in Borrellom razpravljal še o nadaljnjih dejavnostih Sveta EU-ja glede na "spreminjajočo se geopolitično situacijo".

Z Michelom pa sta se posvetila še konferenci o prihodnosti Evrope, pripravam na blejski strateški forum in na vrh EU-Zahodni Balkan, je še sporočil Janša.