Simona Muršec je za STA pojasnila, da je veliko LGBTIQ+ oseb moralo epidemijo preživljati v okoljih, ki zanje niso varna, kar je vplivalo tudi na mentalno zdravje.

Predsednica in članica upravnega odbora Društva parade ponosa Simona Muršec je za STA letošnji slogan opisala kot močno navezanega na slovenske politične razmere. Z njim skušajo povzeti in reflektirati, kar se je zgodilo v preteklem letu in bo imelo velike posledice na skupnost, ki združuje geje, lezbijke, biseksualce, transseksualce in druge.

Pojasnila je, da so se razmere v zadnjem letu precej poslabšale, kar so občutili tako posamezni pripadniki te skupnosti kot tudi organizacije, ki se po njenih besedah zavzemajo za res odprto Slovenijo. "Društvo Parada ponosa je ena od najbolj izpostavljenih organizacij, doživljamo več napadov in diskreditacij," je izpostavila. Hkrati je opozorila na vpliv, ki ga je epidemija imela na mentalno zdravje pripadnikov skupnosti. Povečan sovražni govor, večje napetosti v družbi, krčenje pravic in retorika v medijih jih namreč po njenem mnenju nesorazmerno bolj bremenijo in vodijo do "manjšinskega stresa".

V sporočilu za medije so opozorili, da je epidemija negativno vplivala na velik del LGBTIQ+ oseb. Stalno prebivališče v veliko primerih zanje ne predstavlja varnega okolja, zato to iščejo v LGBTIQ+ prijaznih prostorih. Predsednica društva pojasnjuje, da je predvsem mlajše, ki so odvisni od staršev, poziv Ostani doma močno prizadel, vrnite domov pa je bila za nekatere problematična.

Letošnji Festival Parada ponosa bo potekal od 12. do 19. junija, predfestivalski program pa se danes začenja z odprtjem razstave Barve brezdomnosti v desnem atriju ljubljanske mestne hiše, ki naslavlja perečo problematiko mladih, ki zaradi svoje spolne usmerjenosti končajo na ulici. Razstava po besedah Simone Muršec temelji na lanski raziskavi društva o stanovanjski izključenosti in brezdomnosti LGBTIQ+-oseb, v kateri je sodelovalo 450 oseb. Na mednarodni konferenci Ljubo doma?, ki jo bodo v sklopu Festivala Parada ponosa pripravili 16. junija, bodo z izsledki raziskave naslovili prav to problematiko.

Vsako leto podporo skupnosti z izobešenimi mavričnimi zastavami ob dneh ponosa izkažejo tudi različna podjetja. Eno takih je podjetje Novartis, ki jo je izobesilo v Ljubljani in Mengšu.