Obisk je bil namenjen predstavitvi dosežkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in nadaljevanju dela na ključnih evropskih dosjejih. Predsedovanje Svetu EU-ja bo namreč od Slovenije 1. januarja prevzela Francija.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Logar Le Drianu predstavil ključne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Poleg učinkovitega usklajevanja ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 je slovensko predsedstvo pomembno prispevalo h krepitvi odpornosti unije na vse vrste kriz. Vodja slovenske diplomacije je poudaril, da je s tem Slovenija kot predsedujoča zagotovila trdne temelje, da bo ta pomembna tema še naprej ostala visoko na dnevnem redu evropskih odločevalcev.

Slovensko predsedstvo je doseglo velik napredek tudi na drugih prednostnih področjih, kot so gospodarsko okrevanje po pandemiji, podnebno-energetski sveženj Pripravljeni na 55, digitalni prehod, kibernetska varnost, zunanja dimenzija migracij in varovanje zunanjih meja EU-ja ter pri konferenci o prihodnosti Evrope, ki se bo zaključila spomladi 2022 v času francoskega predsedovanja, so še navedli na MZZ-ju.

Med zunanjepolitične prednostne naloge je Slovenija postavila kredibilno nadaljevanje procesa širitve unije. Ministra sta se strinjala, da je to pomembna spodbuda državam kandidatkam pri izvajanju reform. Logar je izrazil posebno zadovoljstvo, da je tudi Francija uvrstila regijo Zahodnega Balkana med prioritete svojega predsedovanja.

Francoskemu predsedstvu je zaželel uspešno delo in izrazil trdno podporo Slovenije pri doseganju vseh zadanih nalog in ciljev.

Francoski zunanji minister je zelo pozitivno ocenil dosežke slovenskega predsedovanja, so dodali na slovenskem zunanjem ministrstvu. Logarju je predstavil ključne prednostne naloge francoskega predsedovanja Svetu EU-ja v naslednjem polletju.

Ministra sta govorila tudi o dvostranskih odnosih. Omenila sta letošnjo 10. obletnico podpisa politične deklaracije o strateškem partnerstvu med državama in se zavzela za nadaljnje poglabljanje odličnih slovensko-francoskih odnosov tudi v prihodnje.

Minister Logar je francoskemu kolegu predstavil tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov za obdobje 2024–2025.