Predsednica med nagovorom na panelu. Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA
Predsednica med nagovorom na panelu. Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA

Pri tem je poudarila, da je tesnejše sodelovanje znotraj EU-ja ključnega pomena za okrepitev gospodarske konkurenčnosti in za prihodnost evropskega gospodarstva.

Pirc Musar se je v češki prestolnici udeležila uradnega odprtja 19. foruma Globsec, nato pa kot ena od udeleženk nastopila na osrednjem panelu foruma z naslovom Postati odporen na prihodnost: Evropa kot globalna tehnološka sila.

V razpravi je predsednica poudarila, da se moramo osredotočiti na oblikovanje politik, ki bodo zagotovile uspešno in konkurenčno Evropo v spreminjajočem se svetu. Opozorila je na pomen krepitve tehnološke in gospodarske suverenosti Evrope ter strateškega sodelovanja med članicami EU-ja. Poudarila je tudi potrebo po vlaganju v razvoj naprednih tehnologij in digitalnih kompetenc, ki so ključne za prihodnjo varnost, stabilnost in konkurenčnost evropskega prostora.

"Če želimo povečati našo gospodarsko konkurenčnost in ohraniti naš socialni model, moramo tesneje sodelovati znotraj EU-ja in s partnerji na mednarodnem prizorišču," je dejala, so sporočili iz urada predsednice.

Pirc Musar se je zavzela tudi za krepitev gospodarske varnosti EU-ja, zmanjšanje odvisnosti ter diverzifikacijo in zaščito strateških dobavnih verig. Kot eno izmed priložnosti za stabilno in konkurenčno prihodnost EU-ja je izpostavila tudi zeleni prehod.

V nadaljevanju je sodelovala tudi v pogovoru z mladimi udeleženci foruma Globsec, kjer so razpravljali o dezinformacijah in boju proti njihovim nevarnim učinkom.

Udeleženci so se strinjali, da širjenje dezinformacij močno ogroža demokracijo in stabilnost družb. Pirc Musar je prepričana, da je boj proti dezinformacijam ključen za zaščito demokracije in da je treba ukrepati na globalni ravni z uporabo umetne inteligence, so še zapisali v sporočilu predsedničinega urada.

V soboto se bo slovenska predsednica ob robu foruma ločeno sestala še s češkim kolegom Petrom Pavlom in s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom. Na programu dvostranskih srečanj s kolegoma bodo aktualne globalne teme in nadaljnja krepitev sodelovanja Češke in Finske s Slovenijo.