Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da je digitalni sveženj pomemben del gospodarskega okrevanja, so sporočili z ministrstva.

Evropska komisija je svetu predstavila napredek na področju svežnja o digitalnih storitvah, ki vključuje akta o digitalnih storitvah in o digitalnih trgih. Po besedah Počivalška Slovenija pozdravlja poročili o napredku, ki ustrezno odražata najobčutljivejša vprašanja.

Sveženj bo, kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pripomogel k skladnosti pravil o digitalnih storitvah, hkrati pa ponuja priložnost za povečanje evropske konkurenčnosti. Evropskim potrošnikom bo zagotovil pravičnejše in bolj zaupanja vredno spletno okolje, podjetjem pa večjo pravno varnost, hkrati pa poenotil pravila z določitvijo standardov za konkurenčne, nediskriminatorne, odgovorne in poštene digitalne trge.

Na ta način bo sveženj zagotovil enake konkurenčne pogoje in več priložnosti na digitalnih trgih EU-ja, predvsem za mala in srednja podjetja, so dodali.

Ministri so razpravljali tudi o pred kratkim posodobljeni industrijski strategiji, ob čemer je Počivalšek poudaril krepitev notranjega trga in industrijske baze tam, kjer ta še zaostaja. Poudaril je, da se strinjamo z vsemi načrtovanimi ključnimi področji ukrepanja.

"Tudi v času našega predsedovanja bomo obravnavi teh vsebin posvetili posebno pozornost. Menimo, da sta spodbujanje mednarodnih partnerstev in novih industrijskih zavezništev in podpora pomembnim projektom skupnega evropskega interesa prava pot," so Počivalška povzeli na ministrstvu.

Kot je dodal, so pogoj za uspešno spopadanje z izzivi dvojnega prehoda tudi zadostna vlaganja v raziskave in inovacije ter ustrezna krepitev kompetenc delovne sile.

V okviru prizadevanj za krepitev notranjega trga mora biti po pojasnilih ministrstva posebne pozornosti deležno tudi področje storitev. Instrument enotnega trga za izredne razmere bo ključnega pomena za zagotovitev nemotenega delovanja notranjega trga, tudi kadar se bo ta spopadal z zahtevnimi motnjami. Pri tem bo pomembno vlogo igrala projektna skupina za izvajanje pravil notranjega trga, so zapisali.

Ministri so danes v Bruslju potrdili tudi sklepe Sveta EU-ja o turizmu v Evropi za prihodnje desetletje in sklepe sveta o podatkovnih tehnologijah za izboljšanje pobude "boljša pravna ureditev". Minister Počivalšek pa je kolegom predstavil tudi delovni program slovenskega predsedovanja na področju sveta za konkurenčnost.