Pristojne poziva k pripravi podzakonskih predpisov, da se bodo pravice udejanjale še v praksi.

Pričakuje tudi, da bo pripravljen zakon, ki bo urejal svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih, in da bo v DZ-ju sprejet čim prej, so zapisali pri varuhu.

Po njegovih besedah je hitro ukrepanje nujno, da bi lahko sledili demokratičnim načelom in delovali v smeri socialne integracije in sprejemanja drugačnosti. Zelo je zadovoljen, da v Sloveniji izvajamo nekatere pomembne družbeno odgovorne korake. Eden od njih je podpis pogodbe za pilotni projekt samodejnega podnaslavljanja programov na nacionalni televiziji. Približno 200.000 ljudi bo tako lažje dostopalo do informacij.

Še vedno pa po njegovih besedah obstajajo pomanjkljivosti v izobraževalnem sistemu za uporabnike znakovnega jezika. "Na tem področju so nujni premiki," je poudaril. Po njegovih besedah je pravica gluhih, da se izobražujejo v znakovnem jeziku, ki je njihov naravni jezik. Številnim otrokom je pogosto kršena dostopnost do izobraževanja v njihovem lastnem jeziku, ki je slovenski znakovni jezik, je dejal in dodal, da je veliko gluhih in naglušnih slabo izobraženih tudi zato, ker šole ne zagotavljajo popolne navzočnosti tolmača. To predstavlja diskriminacijo gluhih otrok pri dostopu do izobraževanja, je navedel.

Ob tem je poudaril širok spekter težav, s katerimi se srečujejo starejši gluhi in naglušni. Po njegovem prepričanju je treba najti rešitve, ki bodo zagotavljale večjo kakovost bivanja tudi gluhim stanovalcem domov za starejše. Enakopravno vključevanje invalidov v vsa področja družbe in ustvarjanje prijaznega oziroma vključujočega življenjskega okolja je po njegovih navedbah njihova pravica, a tudi rana, ki jo celimo prepočasi.

Kot ugotavljajo pri varuhu, je še veliko področij, na katerih je treba narediti odločne korake naprej. Le tako bo ustavno določbo, da je Slovenija socialna država, in druge pravice iz ustave občutil vsak izmed nas, je še poudaril Svetina.

Slovenski dan znakovnega jezika zaznamujemo 14. novembra. Na ta dan je namreč leta 2002 začel veljati zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Nacionalni dan znakovnega jezika zaznamujemo od leta 2014.