Petra Rupar je bila do zdaj v. d. direktorja jeseniške bolnišnice. To funkcijo je začela opravljati jeseni 2022, ko je svet zavoda sprejel odstop Marka Toplaka z mesta direktorja bolnišnice. Polni mandat direktorice je svet jeseniške bolnišnice Rupar podelil decembra lani, nastopila pa ga bo 9. septembra, saj je vlada k imenovanju soglasje podala šele danes.

Sicer pa je vlada na današnji seji v načrt razvojnih programov za obdobje 2024–2027 uvrstila obnovo kuhinje Splošne bolnišnice (SB) Trbovlje. Namen naložbe je po navedbah vlade zagotoviti primerne prostorske pogoje in opremo za varno ter učinkovito pripravo hrane in shranjevanje živil.

Kuhinja, ki dnevno oskrbi do 133 bolnikov, je bila namreč zadnjič prenovljena leta 1997, zato je energetsko potratna, brez ustreznih varnostnih in tehnološko sodobnih naprav. Električne inštalacije in prezračevalna naprava so dotrajani, oprema zastarela, pa tudi kapacitete za pripravo obrokov so se v letih delovanja kuhinje povečale, so opozorili na vladi.

Prostore bodo uredili tako, da bodo ustrezali standardom dejavnosti. Zagotovili bodo ustrezno tehnološko opremo v skladu s sanitarno-higienskimi pogoji za pripravo hrane. S tem se bodo zmanjšali stroški enote in negativni vplivi na okolje ter izboljšali delovni pogoji za zaposlene.

Ocenjena vrednost naložbe znaša 1.818.975,67 evra z DDV-jem. Od tega bo 1.789.595,87 evra z DDV-jem zagotovil urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje, preostalo pa SB Trbovlje, so še sporočili z vlade.