"To pridržanje potrjuje vzorec vse večjega zmanjševanja spoštovanja zaščite, ki jo v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom uživa osebje mednarodnih, humanitarnih in zdravstvenih organizacij," je dejal veleposlanik. Pozdravil je sporazum med jemensko vlado in hutijevci, ki nadzirajo velik del države, o bančnih in prometnih vprašanjih.

"Ta sporazum je dokaz, da je kljub zelo težavni notranji in regionalni dinamiki mogoče doseči kompromise. Upamo, da se bo v celoti izvajal in olajšal vsakodnevne težave, s katerimi se Jemenci že leta spopadajo zaradi šibkega gospodarstva. Stranke pozivamo, naj se znova osredotočijo na prizadevanja za dosego dolgoročnega miru v državi," je dejal.

S položajem v državi sta Varnostni svet seznanila posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN-a za Jemen Hans Grundberg in direktorica oddelka za financiranje in partnerstva pri Uradu za usklajevanje humanitarnih zadev ZN-a Lisa Doughten.

Grundberg je med drugim opozoril, da hutijevci ovirajo nemoten dostop humanitarne pomoči v Jemnu, Doughten pa je opozorila, da so Združeni narodi do zdaj dobili le 27 odstotkov potrebnih sredstev za oskrbo jemenskega prebivalstva.

"Jemenci so se v zadnjih tednih spoprijemali z uničujočimi poplavami in izbruhom smrtonosne kolere, ki je prizadela več deset tisoč družin. Ker ekstremni vremenski pojavi neposredno vplivajo na že tako negotove razmere na področju varnosti preskrbe s hrano, je zdaj čas za povečanje humanitarne pomoči, ne pa za dodatno obremenjevanje humanitarnih akterjev. Zato ob tej priložnosti pozivamo k varnemu in neomejenemu dostopu humanitarne pomoči na vseh območjih Jemna," je dejal Žbogar.

Med nastopom je tudi izrazil olajšanje, ker nedavni napad hutijevcev na Tel Aviv z brezpilotnim letalom in izraelski odgovor nista sprožila širšega regionalnega konflikta. "Znova poudarjamo, da so napadi na civiliste in civilno infrastrukturo po mednarodnem pravu prepovedani, in vse strani še naprej pozivamo k čim večji zadržanosti," je dejal.