Zorčič je v nagovoru udeležencem sodelovanje v pobudi Tri morja označil za enega izmed pomembnih instrumentov uresničevanja zunanjepolitične strategije Slovenije. Ta tovrstno regionalno sodelovanje podpira in poudarja pomen dialoga med državami članicami na področjih gospodarskih investicij, transportne povezljivosti, energetske infrastrukture in digitalne komunikacije, kar je po besedah Zorčiča dokazala tudi s pristopom k skladu pobude Tri morja.

Kot je dodal, je tudi državni zbor že obravnaval nekatere projekte, ki jih je Slovenija javno objavila in v presojo poslala temu skladu. Izrazil je prepričanje, da bo njihova izvedba pomembno vplivala na razvoj, hkrati pa izboljšala tako gospodarsko zmožnost posameznih držav članic kot tudi kakovost življenja njihovih prebivalcev.

Zorčič je prepričan, da pobuda Tri morja potrebuje in si tudi zasluži širšo podporo javnosti. In ravno parlamentarci kot izvoljeni predstavniki ljudstva imajo po njegovem mnenju izjemno priložnost in hkrati dolžnost volivcem in javnosti podrobneje predstaviti skupne cilje pobude in prednosti, ki jih prinaša, so sporočili iz DZ-ja.

Parlamentarni forum je lahko tudi koristno pomagalo pri spodbujanju napredka in razvoja strateško pomembnih projektov v regiji, je še dejal v nagovoru in napovedal, da bodo v državnem zboru morebitnim predlogom za nadaljnje sodelovanje v okviru foruma prisluhnili in se o njih posvetovali.

Zorčič se je današnjega srečanja, ki je potekalo prek videopovezave, udeležil na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa. Glede na napoved je na njem sodeloval tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Pobuda Tri morja je bila ustanovljena leta 2015, združuje pa 12 držav članic EU-ja v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim ter Črnim morjem – Avstrijo, Bolgarijo, Češko, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo. Cilj pobude je podpirati regionalni dialog in povezovati države na osi sever-jug.