Pri spomeniku Pomnik 91. Foto: BoBo
Pri spomeniku Pomnik 91. Foto: BoBo

Pred 1. novembrom se vrstijo številne spominske slovesnosti. Vence so na Žalah položile delegacije ministrstva za notranje zadeve in policije, ministrstva za obrambo in Mestne občine Ljubljana (MOL), navzoče pa je nagovoril obrambni minister Matej Tonin. Tonin je opomnil, da so padli v vojni za Slovenijo dali največ, kar so lahko, da lahko sami upravljamo svojo državo in ustvarjamo njeno prihodnost. Pomnik 91 je velik kraj spoštljivosti in hvaležnosti do padlih v vojni za našo samostojnost. Simbolično predstavlja našo vez z osamosvojitelji, ki so žrtvovali življenje za našo domovino, ter nas utrjuje v domoljubju, so na ministrstvu za obrambo povzeli Toninove besede.

Navzoče je nagovoril minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo
Navzoče je nagovoril minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo

Obenem je minister spomnil tudi na sprejete spremembe zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo ter na novoustanovljeno upravo za vojaško dediščino, ki deluje v okviru ministrstva za obrambo in v sodelovanju z drugimi organi in organizacijami v teh dneh pripravlja žalne slovesnosti in polaganja vencev na spominskih krajih in območjih žalovanja tako doma kot v tujini.

Tonin je z delegacijo ministrstva dopoldne položil tudi vence k spomeniku padlim v 1. svetovni vojni, k spomeniku Lipa sprave, v spominskem parku NOB in pri spomeniku v Gramozni jami. Minister se je v Kamniku poklonil tudi Edvardu Peperku, venec pa je položil tudi pred spomenikom generala Rudolfa Maistra v Kamniku.

Policijska delegacija v Tacnu

Delegacija ministrstva za notranje zadeve in policije pa je položila cvetje k spominskemu obeležju v Parku spomina v Tacnu. V delegaciji sta bila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj. Delegacija je nato položila cvetje v spomin padlim pripadnikom slovenske policije in vojske v osamosvojitveni vojni k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 na Novih Žalah v Ljubljani.

Delegacija ministrstva za notranje zadeve in policije pa je položila cvetje k spominskemu obeležju v Parku spomina v Tacnu. Foto: BoBo
Delegacija ministrstva za notranje zadeve in policije pa je položila cvetje k spominskemu obeležju v Parku spomina v Tacnu. Foto: BoBo

1. novembra pred Spomenikom vsem žrtvam vojn

Prvega novembra bo pred Spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala osrednja slovesnost ob dnevu spomina na mrtve. Venec bo pred spomenik položil predsednik republike Borut Pahor.

Uprava za vojaško dediščino tako organizira številne komemorativne slovesnosti. Državne delegacije vence polagajo na več kot 20 lokacijah v Sloveniji, 54 lokacijah na avstrijskem Koroškem, štirih lokacijah v drugih krajih Avstrije, 16 lokacijah na Tržaškem in Goriškem, devetih krajih v Benečiji, treh lokacijah na Hrvaškem in v taborišču Šarvar na Madžarskem. Vojaška atašeja bosta venec položila tudi pred spominski plošči padlih Slovencev v prvi svetovni vojni na Poljskem in v Ukrajini.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po številnih občinah slovesnosti

Slovesnosti danes potekajo tudi po številnih občinah. Delegacija Mestne občine Ljubljana je položila vence tudi pri spomeniku padlim ruskim vojakom, pri grobnici narodnih herojev, pri Kostnici padlim Slovencem v 1. svetovni vojni in spomeniku judenburškim žrtvam. Prav tako je položila venca v Spominskem parku padlih borcev in talcev na Žalah in pri spomeniku talcem v Gramozni jami.

Delegacija Mestne občine Maribor je položila venec pred spominskim znamenjem na Loki nad Streliško cesto v mestni četrti Radvanje, sledila pa je spominska slovesnost ob spomeniku žrtvam agresije Jugoslovanske armade na Slovenijo '91.

V Mariboru bo osrednja spominska slovesnost sicer popoldne ob spomeniku talcem v Ulici talcev, sledilo pa bo polaganje venca na dvorišču Zavoda za prestajanje kazni Maribor. Še pred tem bodo položili venec k spomenikoma generala Maistra na pokopališču Pobrežje in na Maistrovem trgu ter ob spomeniku borcev za Severno mejo in priredili slovesnost v Parku spomina v Meljah.

Slovesno je že bilo še pri grobnici pred gimnazijo Slovenj Gradec, popoldne pa bo tudi v Parku spominov na starem mestnem pokopališču na Ptuju.

Slovesnost pred dnevom spomina na mrtve