Častna gostja na slovesnosti pri Treh kraljih je bila Ljubica Jelušič. Foto: MMC RTV SLO
Častna gostja na slovesnosti pri Treh kraljih je bila Ljubica Jelušič. Foto: MMC RTV SLO

nanoške bitke, v Rimu ustreljenih borcev in Pohorskega bataljona.

Na Nanosu se je ob grobnici padlih borcev narodnoosvobodilnega boja zbralo več sto ljudi, ki so se spomnili padlih borcev v nanoški bitki in Rimu.

Obujali so legendo - Pohorski bataljon
Udeleženci Šarhovega pohoda po poteh za domovino padlega Pohorskega bataljona pa so v sklopu Festivala miru opozorili na pomen miru in svobode. Dogodek so sklenili s prireditvijo pri Treh kraljih na Pohorju. Častna gosta prireditve sta bila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Ob tej priložnosti velja nekaj povedati tudi o zgodovini bataljona. To je bila partizanska enota, ustanovljena 11. septembra 1942 na Dobravljah na Pohorju. Na začetku je enota štela 90 borcev, med njimi Alfonza Šarha, po katerem se pohod tudi imenuje, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije zoper Nemce, ti pa mu nekaj časa niso mogli do živega.

Usodna je bila Osankarica
21. decembra 1942 se je omenjena partizanska enota premaknila proti Osankarici, kjer si je uredila zimski tabor. Nemške sile so ga odkrile prve dni januarja, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je umrlo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Na nemški strani je bilo v boju pri Osankarici 19 mrtvih. Junaški boj Pohorskega bataljona "do zadnjega naboja" je postal legendaren.

M. N.