Na 14. protestni shod upokojencev je pozval predsednik Inštituta 1. oktober in stranke Glas upokojencev Pavel Rupar. Protestniki so se pred 14. uro začeli zbirati pred RTV Slovenija, nato pa so se odpravili proti Trgu republike.

Tam pa so med drugim znova izrazili nezadovoljstvo z vlado, ki se po njihovem mnenju med drugim neustrezno sooča s stavko zdravnikov in popoplavno obnovo, in k odstopu pozvali premierja Roberta Goloba. Udeležence so spodbudili, da še naprej izražajo svoje nezadovoljstvo s stanjem v državi.

Opozorili so na dolge čakalne vrste v zdravstvu in nizke pokojnine

Zdravnik Friderik Potočnik je zatrdil, da iz slovenskega zdravstvenega sistema zaradi slabih pogojev redno odhajajo zdravniki in medicinske sestre, ki gredo delat v tujino. Izpostavil je tudi dolge čakalne vrste.

Rupar je bil kritičen do slovenskega zdravstvenega sistema in vlado obtožil, da ima do zdravnikov zaničevalen odnos. "Včeraj smo bili priča neskončnim vrstam pacientov, kako milo, siromašno so čakali na trenutek, ko se bodo lahko prebili do svojega zdravnika," je izpostavil gnečo ob začetku vpisovanja k družinski zdravnici v Slovenski Bistrici.

V nagovoru je zopet opozoril na nizke pokojnine. Zbrani so na shodu izpostavili tudi današnji mednarodni dan starejših in predstavili festival Starifejst - praznik starejših, ki so ga organizirali Inštitut 1. oktober, Iniciativa Glas upokojencev in stranka Glas upokojencev. Na naslednji shod so med drugim povabili kmete in gasilce ter vse stranke v parlamentu.