Foto: BoBo
Foto: BoBo

V DZ-ju je predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, a kot pravi AVP, "nobena resolucija ne more zaživeti, če ne ponotranjimo bistva prometne varnosti, ki se začne z nami".

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na prireditvi, ki jo je pred nedeljskim svetovnim dnevom žrtev prometnih nesreč v ljubljanski mestni hiši pripravil Zavod Varna pot, poudarila, da je prva podpisala zavezo za odgovorno in varno ravnanje v prometu, in spomnila, da je predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023–2030 v končni obravnavi v DZ-ju.

Pri zavezi gre za pobudo, da bi se posamezniki odločili, da bodo z odgovornim ravnanjem in strpno udeležbo v prometu tudi sami prispevali k boljši prometni varnosti.

Podpis ministrice Bratušek in direktorice AVP-ja Simone Felser oktobra je sovpadal z začetkom parlamentarne obravnave predloga resolucije. Z ukrepi v resoluciji želijo stremeti k temu, da na slovenskih cestah v letu 2030 ne bi umrlo več kot 50 ljudi in da se v prometnih nesrečah ne bi hudo telesno poškodovalo več kot 400 ljudi.

"Vendar nobena resolucija ne more zaživeti, če ne ponotranjimo bistva prometne varnosti, ki se začne z nami in zaradi nas," je na omrežju X zapisal AVP.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na prireditvi delila svojo osebno tragično izgubo sestre v prometni nesreči in ob tem dejala, da se "strpna družba začne prav v prometu, na cestah".

Venec za žrtve prometnih nesreč

V Zavodu Varna pot, ki je prireditev ob svetovnem dnevu žrtev prometnih nesreč pripravil 17. leto zapored, so v vabilu na prireditev navedli, da je svetovnemu sloganu Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo letos dodan nov slogan Živeti s posledicami, "ki nas kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč ter sooblikujemo sistem z najvišjimi standardi na področju pravic, podpore in zaščite žrtev".

Na pobudo zavoda so v četrtek na ljubljanskih Žalah ob 10. obletnici umestitve osrednjega spomenika žrtvam prometnih nesreč položili tudi venec.

Po podatkih zavoda so slovenske ceste od osamosvojitve do letošnjega leta zahtevale 7803 življenja, poškodovalo pa se je 322.538 udeležencev.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč pod okriljem ZN-a, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč zaznamujejo od leta 2007.