S predlaganimi spremembami bodo vzpostavljene tudi pravne podlage, da bo na enotnem državnem portalu eUprava vzpostavljen seznam veljavnosti oz. neveljavnosti vseh potnih listin, in ne zgolj pogrešanih, ukradenih ali izgubljenih, kot to velja zdaj. Foto: BoBo
S predlaganimi spremembami bodo vzpostavljene tudi pravne podlage, da bo na enotnem državnem portalu eUprava vzpostavljen seznam veljavnosti oz. neveljavnosti vseh potnih listin, in ne zgolj pogrešanih, ukradenih ali izgubljenih, kot to velja zdaj. Foto: BoBo

Približno tretjina vlagateljev ob izdelavi osebne izkaznice ali potnega lista še vedno prinese fotografijo v fizični obliki, po novem pa bi taka izjema veljala le v primerih, ko uradna oseba sprejema vlogo zunaj uradnih prostorov organa, na primer v bolnišnici ali v domu starejših. Izjema bi bila lahko tudi bolezen, invalidnost ali kaka druga okoliščina, ki bi onemogočila fotografiranje in posredovanje slike prek sistema eFotograf. Izjema bi ob tem veljala tudi za vloge v tujini, saj tam ni mogoče zagotoviti tehničnih možnosti za fotografiranje prek sistema.

Ministrstvo je med cilji predloga navedlo tudi preprečevanje možnosti prevar in zlorab identitete v postopku izdaje dokumenta, saj zakon predvideva predložitev referenčne številke digitalne fotografije, uporabljene za izdelavo osebne izkaznice, da zagotavlja sledljivost izvora fotografije. Tako bi preprečili predvsem zlorabe, ko posameznik v postopku izdelave izkaznice predloži predelano fotografijo.

Ko oddate vlogo za pridobitev dokumenta, se morate tudi podpisati, a tudi tu prihaja do težav, saj zadnje čase mnogi podpisu dodajajo tudi stavke in znake, ki niso del osebnega imena. Uradniki morajo zaradi tega, ker podpis ni enak kot uradni podatki, tako vlogo zavrniti, kar daljša postopke, z dopolnitvijo pa se izrecno določa, da lahko lastnoročni podpis vsebuje le ime in priimek.

Temeljni cilj predloga zakona je širitev uporabnosti osebne izkaznice

Spremembe zakona o osebni izkaznici pa so nujne predvsem zaradi uporabe osebne izkaznice kot zdravstvene kartice tudi za mlajše od 12 let. To naj bi predvsem olajšalo delo zdravstvenim delavcem, saj zaradi uporabe biometrične osebne izkaznice ne bo več treba dodatno preverjati identitete zavarovane osebe.

Predlagano je tudi, da bo, kadar so starši v sporu, otroku mogoče osebno izkaznico izdati tudi brez soglasja obeh staršev, če bo to v otrokovo korist. Vlogo za izdajo osebne izkaznice ali potnega lista pa bodo po novem lahko oddali tudi dedki in babice, a le z notarsko overjenim pooblastilom.

Ministrstvo je predloga zakonov 1. julija objavilo na spletnem portalu e-demokracija in v javni obravnavi pa bosta do 1. avgusta.