SAB-ov predlog cenejših vinjet so podprli še v LMŠ-ju, SD-ju in Levici. Foto: BoBo
SAB-ov predlog cenejših vinjet so podprli še v LMŠ-ju, SD-ju in Levici. Foto: BoBo

Kot je na današnji seji DZ-ja izpostavil poslanec SAB-a Andrej Rajh, je omejitev gibanja na občine številnim prebivalcem onemogočila neomejeno uporabo avtocest, vlada pa je odločila, da veljavnosti letošnjih vinjet ne bo podaljšala. "Prebivalci so kupili vinjete z namenom uporabe za celo leto. To pomeni, da so plačali za nekaj, česar niso mogli uporabljati," je dejal.

Predlog so podprli v LMŠ-ju, SD-ju in Levici. Kot je dejal Rudi Medved (LMŠ), je predlog smiseln in izvedljiv. Vladi je očital zapostavljanje dejstva, da je protikoronske omejitve postavila sama, zato ljudje na to, da se po avtocestah morda niso mogli voziti, niso mogli vplivati.

Da "izgovori in argumenti" infrastrukturnega ministrstva niso sprejemljivi, je prepričana tudi Bojana Muršič (SD). Boštjan Koražija (Levica) pa je pozval k odpravi omejitev, zaradi katerih se o tem predlogu sploh razpravlja, "saj bomo v nasprotnem primeru konec prihodnjega leta soočeni s podobnimi vprašanji".

Nasprotniki cenejših vinjet iz vladnih strank in SNS-a so opozorili, da je predlog neodgovoren in populističen. Foto: Dars
Nasprotniki cenejših vinjet iz vladnih strank in SNS-a so opozorili, da je predlog neodgovoren in populističen. Foto: Dars

Neodgovoren in populističen predlog

Mihael Prevc (NSi) je predlog novele medtem označil kot "še enega od všečnih in populističnih zakonov, ki jih opozicija v zadnjem času vlaga kot po tekočem traku". Opozoril je, da zakon predvsem s tehničnega vidika v tako kratkem času niti ni uresničljiv.

Populizem je predlagateljem očital tudi Dušan Šiško (SNS). "Več kot očitno je, da bi za teh 27,50 evra nekdo rad delil bombončke, da bi se prikupil ljudstvu," je dejal. Manjši pobrani znesek bi negativno vplival tudi na vzdrževanje avtocestnega omrežja, je dodal.

Tudi Janja Sluga (SMC) je opozorila, da protikoronski omejitveni ukrep "ne more biti zadosten razlog za to, da vplivamo na finančno poslovanje Darsa in ga s tem posledično tudi ogrozimo". "Kaj bi predlagatelj rekel denimo Korošcem ali Belokranjcem, če bi se izgradnja tretje razvojne osi zamaknila zato, ker Dars ne bi imel zadostnih finančnih sredstev?" je vprašala.

Kritičen je bil tudi Bojan Podkrajšek (SDS), ki je pobudo označil za nedomišljeno in neodgovorno. Tudi on je opozoril na investicije, ki bi trpele zaradi zmanjšanih prilivov iz naslova prodaje vinjet.

V DeSUS-u medtem po besedah Jurija Lepa menijo, da je predlog SAB-a dobronameren, vendar ima več pomanjkljivosti. Med drugim mu je očital prevelike posledice za državni proračun ter nedokazljivost neuporabe avtocest in hitrih cest. Je pa pozval k razmisleku o nižji ceni elektronskih vinjet.